Inženjer osuđen na zatvor zbog krađe fajlova od Googla

Američki sudija je bivšeg Guglovog inženjera Entonija Levandovskog osudio na 18 meseci zatvora zbog krađe poslovne tajne; Levandovski je otuđio informacije povezane sa samovoznim automobilima, nekoliko meseci pre nego što je postao šef rivalskog tima u Uber Technologies Inc.

Okružni sudija iz San Franciska izjavio je da bi Levandovski mogao da se nađe u pritvoru nakon smirivianja pandemije Covida-19. Inače, tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 27 meseci.

Sudija je dodao da bi bilo koja kazna sem zatvorske „dala zeleno svetlo svakom budućem inženjeru da ukrade poslovne tajne.“ Budući da već pet decenija presuđuje u parnicama vezanim za Silikonsku dolinu, sudija je slučaj Levandovskog opisao kao najveću krađu poslovne tajne koju je ikada video.

Levandovski je zatražio jednogodišnji kućni pritvor u svom domu u okrugu Marin, tvrdeći da će zbog dugogodišnjih problema sa plućima u zatvoru rizikovati zarazu koronavirusom. Njegovi branioci su tvrdili da istražitelji nisu pronašli dokaze da je „Levandovski koristio bilo koju od Guglovih poslovnih tajni nakon što je napustio ovu kompaniju.“

Levandovski je kopirao više od 14.000 fajlova, uključujući razvojne planove i dizajn proizvoda, na svoj lični laptop u vreme dok je pregovarao o zaposlenju u Uberu.

Uber je otpustio Levandovskog 2017. godine, a zatim pristao na sudsko poravnanje zbog zloupotrebe poslovne tajne, usporivši time svoj projekat samovoznih automobila.

Spor između kompanija i dalje traje. Levandovski je u martu proglasio lični bankrot, s obzirom da duguje 179 miliona dolara krovnoj kompaniji Alphabet Inc, a na ime svojih postupaka pre ostavke u januaru 2016. godine.

Gugl je od stečajnog sudije zatražio da odbaci argument Ubera da ta kompanije nije odgovorna za plaćanje pomenutog iznosa po starom ugovoru o radu optuženoga.

Levandovski, koji sada ima firmu samovozećih kamiona Pronto, izvinio se Guglu i rekao da će svoju žaljenje izneti pred čitavom zajednicom tehnoloških kompanija.

(Reuters-ZTP, foto: Bloomberg News)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *