Informacioni rat: Kremlj tvrdi da su majmunske boginje biološko oružje SAD-a?

Još uvek ne znamo puno o tome kako se šire majmunske boginje, koje su bile rasprostranjene u delovima Afrike, ali su tek ovog proleća počele da se šire u Sjedinjenim Državama i Evropi. Ipak, rusko ministarstvo odbrane i mediji pod kontrolom Kremlja sugerišu publici širom sveta da su epidemiju osmislile američke vojne laboratorije. Zamenica predsednika ruske Dume Irina Jarovaja ponovila je najnoviju teoriju zavere početkom avgusta kada je pozvala Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da povede istragu o „tajnama američkih biolaboratorija“.

Ruski narativ o majmunskim boginjama je informativna operacija Kremlja iz udžbenika, repriza kampanje o povezanosti kovda-19 sa aktivnostima američkih biolaboratorija. Iskusni operativci Kremlja vode sofisticiranu operaciju, povezujući nasumične događaje kako bi stvorili iluzorne narative. Uzmite majmunske boginje: Na prošlogodišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, panel stručnjaka, koji je uključivao američke i kineske zvaničnike, raspravljao je o hipotetičkoj epidemiji majmunskih boginja kako bi sprečio teže posledice zaraze. Hipotetička epidemija, koja je predviđala 271 milion smrtnih ishoda, bila je progonozirana za maj 2022. Ispostavilo se da je epidemija zaista počela u maju.

Šef snaga za radijaciju, hemijsku i biološku odbranu ruskog ministarstva odbrane, Igor Kirilov, nagovestio je da su majmunske boginje mogle nastati u nigerijskoj biolaboratoriji koju finansiraju SAD. Ruski mediji su takođe izvestili da su, prema Kirilovu, „ukrajinske biološke laboratorije bile povezane sa Pentagonovim sistemom zaraze“, šta god to značilo. Ruski mediji tvrde da je „hitno povlačenje” američkog osoblja iz ukrajinskih laboratorija moglo dovesti do toga da se radnici zaraze bolešću. Ne postoje dokazi za bilo šta od ovoga, ali hronološki niz ovih podataka, koje su potom proširili razni mediji, ima za posledicu zakopavanje istine pod gomilom dezinformacija.

Ruski narativ o majmunskim boginjama, baš kao i teorija zavere o kovidu-19, počiva na dugoj istoriji dezinformacija o američkom biološkom oružju. Tokom Hladnog rata, KGB je pokrenuo operaciju Denver, globalnu kampanju koja je okrivila američku vladu za stvaranje virusa HIV-a. Konkretno, KGB je uspešno širio priču da je CIA virusom gađala crne Amerikance i Afrikance. Kampanja se uspešno širila kroz globalne medije, posebno u Pakistanu, Indiji, Africi, pa čak i u nekim levičarskih publikacijama na Zapadu. Dok su širenje dezinformacija o HIV-u najpre vodili KGB i sovjetski mediji, prosovjetski strani novinari pomogli da priča dopre do najšire javnosti. Još jedna kampanja KGB-a uspešno je proširila narativ da su SAD, u dosluhu sa Južnom Afrikom i Izraelom, razvile „etničko oružje“ napravljeno da ubija samo Arape i Afrikance.

Pre pojave majmunskih boginja, ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja optužio je Ukrajinu i SAD za zaveru da se ptice selice i slepi miševi koriste za širenje patogena. Nebenzja je takođe reciklirao KGB-ovu frazu „etničko oružje“, optužujući američko Ministarstvo odbrane da prikuplja ruske genetske informacije za razvoj „bioagenasa koji ciljaju različite etničke populacije“. Razlog zašto Rusi to rade je očigledan. Moskva nastoji da prikaže Vašington kao podlog aktera koji bi učinio sve da pokori i istrebi. Kremlj se takođe nada da će potkopati poverenje Amerikanaca u vladinu borbu protiv majmunskih boginja i time podići tenzije uoči američkih izbora u novembru.

Sledeći potez ruskih medijskih operativaca verovatno će biti širenje anti-LGBT sentimenata u vezi sa širenjem majmunskih boginja. SZO izveštava da su 98 odsto zaraženih majmunskim boginjama bili muškarci koji su imali homoseksualne odnose. Budući da je Rusija već usvojila zakon koji kriminalizuje „propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa“ i ubacila odeljak „tradicionalne ruske duhovne i moralne vrednosti“ u svoju Strategiju nacionalne bezbednosti, širenje straha od majmunskih boginja moglo bi dodatno da legitimizuje progon LGBT osoba i njihovih pristalica.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: Xinhua/Xiong Qi/IANS)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *