Afera Andrulakis: Grčka služba prisluškivala 15.700 telefona, mete i dalje tajna

Afera prisluškivanja u Grčkoj se razbuktava nakon što je lokalni novinar otkrio da Nacionalna obaveštajna služba (EYP) prati čak 15.700 telefona. Ovo je rečeno u svedočenju bivšeg šefa službe Panagijotisa Kontoleona pred skupštinskim odborom, preneo je Rojters. Kontoleon (na slici) je podneo ostavku nakon što je premijer Micotakis izjavio da nije obavešten o praćenju lidera PASOK-a Nikosa Andrulakisa.

Andrulakis je član Evropskog parlamenta, i Micotakis kaže da ne bi odobrio prisluškivanje njegovog telefona. Premijer je takođe oterao svog generalnog sekretara i nećaka Grigorisa Dimitrijadisa, jer ga je navodno držao u neznanju. EYP nije precizirao ko je praćen ni zašto, ali skandal koji je potresao vladu uoči izbora 2023. pokazuje koliko je prismotra u Evropskoj uniji rasprostranjena, naročito među visokim zvaničnicima bloka. Andrulakis nije znao da EYP sluša njegove razgovore, uključujući one sa partijskim zvaničnicima i bivšim premijerima. Ovo je otkriveno nakon što je istraživačka laboratorija Evropskog parlamenta potvrdila da je njegov telefon bio meta špijunskog softvera Predator.

Nikos Andrulakis (foto: IntimeNews)

Političar kaže da je to otkriveno u septembru 2021. samo tri meseca pre nego što je preuzeo rashodovani Pokret za promene levog centra (KINAL), stranke koja je prerasla u obnovljeni PASOK. Pod Andrulakisom, stranka je udvostručila svoju popularnost, a njena uloga na budućim izborima, koji će se održati po novim pravilima, mogla bi da ima odlučujuću ulogu. Nova pravila eliminišu bonus od pedeset poslaničkih mesta za pobednika, što će verovatno dovesti do koalicije ili vanrednih izbora. Njujork Tajms piše da je prisluškivanje Andrulakisa i reportera Tanasisa Kukakisa, koji istražuje moćne poslovne figure bliske Micotakisu, prebacilo fokus visokotehnološkog špijuniranja direktno na Grčku.

„Optuživanje vlade za špijuniranje eskaliralo je u neviđeni skandal koji sada potresa vrh grčke države, izazivajući strah od rasprostranjenog nadzora i stvarajući još jednu pukotinu u evropskom frontu protiv Rusije,“ navodi se u izveštaju. Skandal je izbio sredinom avgusta, kada je većina Grka u svojim selima ili ostrvima, a interesovanje za vesti opada. Međutim, kako list navodi, Grčka je danas preplavljena pričom o ucenama, Votergejtu, Predatoru i tajnoj policijskoj državi koja koristi legalni program nadzora. Iako je EYP dobio novog šefa, strasti se ne smiruju, a Andrulakis odbija zvanična objašnjenja o tome zašto je prisluškivan.

Kontoleon je rekao da je nadzor sprovođen „u nacionalnom interesu” i na zahtev ukrajinske i jermenske obaveštajne službe, ali su dve nacije odbacile takve navode. Glavna opoziciona stranka, Siriza, koju je Nova demokratija pobedila na vanrednim izborima u julu 2019, uporedila je skandal sa Votergejtom. Drugi kažu da je skandal oživeo sećanja na desničarsku vojnu diktaturu (1967-1974) koja je uhodila sve građane. Evropski parlament bi mogao da ispita ovaj slučaj, jer već ima odbor koji istražuje upotrebu špijunskog softvera Pegaza u EU. Zloglasni špijunski softver izraelske kompanije NSO toliko je rasprostranjen da su zvaničnici EU rekli da kompanija ima ugovore sa dvanaest članica unije. Izraelska firma nije precizirala o kojim nacijama je reč.

Specijalni istražitelji iz Toronta potvrdili su da je Predator prodat Grčkoj; softver je proizveden u Severnoj Makedoniji, ali pripada kompaniji Tala Dilijana, bivši izraelskog obaveštajca sa sedištem u Atini. Vlada je negirala upotrebu Predatora i plasirala u javnost drugačije verzije afere. Portparol Nove demokratije Gijanis Ojkonomou je sugerisao da su Andrulakisovi snimci verovatno uništeni. Ministar razvoja i potpredsednik Nove demokratije Adonis Georgijadis kaže da su ruski ili turski hakeri zapravo odgovorni za prisluškivanje. To bi podrazumevalo drugačiju vrstu zavere, koja bi za cilj imala rušenje vlade ili podsticanje političke nestabilnosti.

„Da sam na Putinovom mestu, radovao bih se padu vlada koje su se toliko protivile Rusiji,“ navodno je rekao Georgijadis. Micotakis je takođe pomenuo da postoje „mutni igrači izvan Grčke“ koje rade „na destabilizaciji zemlje“, ali kritičari to odbacuju. „Bilo je očigledno da vlada laže,“ rekao je Jorgos Katrugalos, bivši grčki ministar spoljnih poslova iz redova Sirize, i član skupštinskog odbora koji je ispitivao Kontoleona. Inače, čitava afera je izbila nakon što je Micotakis odustao od raspisivanja vanrednih izbora i najavio da će svoj mandat završiti do sredine 2023.

Međutim, previranja bi se mogla nastaviti, pošto je prednost Nove demokratije u anketama pala na samo pet odsto. Andrulakis je rekao da skandal neće skoro biti zaboravljen i da veruje da vlada špijunira građane. Ipak do sada  nisu izneta druga imena od hiljada koje država navodno prati preko mobilnih telefona. „Nikad ne bih pomislio da će me grčka vlada staviti pod prismotru koristeći najmračnije metode,“ rekao je političar.

(GreekReporter-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *