Hapšenje princa Hamze: Bivši agent Mosada umešan u puč u Jordanu?

Izraelac po imenu Roj Špušnik, koji trenutno živi u Evropi, priznao je da je ponudio pomoć supruzi princa Hamze, ali insistirao je da nikada nije radio za izraelski Mosad. Jordanski Savet za nacionalnu bezbednost zasedao je u nedelju povodom masovne akcije hapšenja, tokom koje je priveden i nalsedni princ Hamza, zbog navodne „pretnje stabilnosti zemlje“.

Prema pisanju jordanskog portala Ammon, bivši agent Mosada po imenu Roj Špušnik kontaktirao je suprugu princa Hamze u subotu i predložio beg iz Jordana privatnim avionom, na destinaciju po njenom izboru. „Jordan će odlučno delovati protiv svakoga ko pokuša da destabilizuje njegovu bezbednost“, izjavili su od tada portparoli Hašemitske kraljevine.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi je obznanio nekoliko hapšenja i rekao da snage bezbednosti uveliko prate aktivnosti princa Hamze, Basema Avadalaha i Hasana bin Zaida zbog pokušaja da oštete i destabilizuju kraljevstvo kako bi „uništili Jordan“. Dodao je da jedna strana država juče stupila u kontakt sa suprugom princa Hamze i ponudila joj izlaz iz zemlje.

Predsednik jordanskog senata Fejsal al Fajez izjavio je da „Jordan ima crvene linije“, i naglasio da „podržavamo stav kralja Abdulaha u vezi sa zaštitom bezbednosti i stabilnosti naše domovine. Jordan će ostati snažna i stabilna zemlja.”

Jordanska kraljica Nur Al-Husein, četvrta supruga i udovica jordanskog kralja Huseina, čiji je sin, princ Hamza, bio među uhapšenima, optužbe protiv njega nazvala je „klevetom“, dodajući da se ona „moli za istinu i pravdu za sve nevine žrtve ove opake klevete “.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova takođe se izjasnilo o skandalu, optužujući Izrael: „Protivimo se unutrašnjoj destabilizaciji Jordana i bilo kakvom stranom mešanju. Međunarodni pritisak i manjak stabilnosti na Bliskom istoku idu u prilog Izraelu. Njihov potpis se može pronaći u svim pokušajima pobune u islamskim zemljama.“

Jordanska policija u subotu je uhapsila princa Hamzu i još 20 osumnjičenih zbog navodnog planiranja puča. Princ Hamza je objavio video snimak koji je emitovan na BBC-u, gde je tvrdio da je u kućnom pritvoru bez dostupnog interneta.

„Jutros me je posetio šef generalštaba vojske Jordana i obavestio me da ne smem da izlazim, komuniciram ili se sastajem sa bilo kim, jer sam na prethodnim sastancima i objavama na društvenim mrežama kritikovao vladu ili kralja,“ rekao je princ Hamza u video zapisu.

(JerusalemPost-ZTP, foto: SkyNews)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *