Klabhaus je Arapima dao prostor za slobodno izražavanje

Razgovor ponekad može da bude izraz bunta. Ako lutate od četa do četa, čućete uzbudljive razgovore o politici, biznisu i religiji. Tu je i doza flerta, gde se diskusije o seksu odvijaju u metaforama. I svako malo ljudi zastanu, pitajući se hoće li policija razvaliti vrata.

Klabhaus, popularna aplikacija za društvene mreže koja je pokrenuta prošle godine, bila je savršeno tempirana za razdbolje pandemije. Na platformi postoji samo audio, a korisnici ulaze i izlaze iz „soba“ za verbalno ćaskanje. Zamislite beskrajni niz razgovora preko Zoom-a, ali sa bezličnim strancima umesto vaših kolega. Ovde nijedan sadržaj ne postaje viralan, jer je ćaskanje privremeno; naime, korisnici ne mogu da snimaju ili reprodukuju razgovore.

Tokom poslednja dva meseca Klabhaus je postao hit na Bliskom istoku, regionu koji se već navukao na društvene medije. Prošlogodišnja anketa je pokazala da 46% korisnika interneta u arapskim zemljama provodi najmanje pet sati dnevno na društvenim mrežama. Ipak, ne mogu svi da koriste Klabhaus. Prijave su moguće samo po pozivu i za sada to funkcioniše samo na iPhone aparatima, što je luksuz za mnoge Arape. Ali oni koji to mogu sebi da priušte, sada se ludo zabavljaju.

Akcenti koji se tamo čuju dobar su prikaz regiona – od  patoa jezika Magreba, koji nosi snažan francuski uticaj, do poetskog šarma zalivskih narečja. Neki razgovori su uobičajeni, i svode se na virtuelnu varijantu sobhiyya (jutarnje ćaskanje uz kafu). Ali u regionu prepunom režima koji krše slobodu govora, nova aplikacija deluje kao bezbedan prostor za političke diskusije. U Libanu se odvijaju kritički razgovori o ulozi religije u politici, dok žene u Kuvajtu pričaju o seksualnom uznemiravanju.

Ovo su osetljive teme čak i na uobičajenim društvenim mrežama. Na primer, u Egiptu policija zaustavlja ljude na ulici, tražeći subverzivne objave na njihovim Fejsbuk nalozima. Sud je prošle godine zatvorio dve mlade žene zbog „razvrata“, jer su plesale u TikTok videu (kazne su kasnije ukinute). Sa malom bazom korisnika i bez mogućnosti snimanja, Klabhaus deluje najsigurnije. Takođe je i kulturniji, bar za sada.

Saudijci su entuzijastični tviteraši. Ali na tvitove o ozbiljnim temama kače se hiljade trolova, od kojih većina radi za poverenika saudijskog princa Muhameda bin Salmana. S obzirom da koristi format žive reči, Klabhaus otežava državni nadzor i kažnjavanje prestupnika. Ipak, neki će pokušati da nadziru razgovore ili će jednostavno zabraniti aplikaciju. Upravo to se desilo u Omanu prošlog meseca, pod izgovorom da Klabhaus nema dozvolu za rad.

U Emiratima su korisnici imali problema sa pristupom aplikaciji; zvanično nije blokirana, ali se našla na meti režimskih kerbera. Ahmed Musa, TV voditelj iz Egipta, izjavio je da je u aplikaciji otkrio terorističku grupu. Fahad al-Otaibi, saudijski analitičar, procenio je Klabhaus „opasnim za državnu bezbednost“.

(TheEconomist-ZTP, foto: TACC)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *