Hapšenje četvorice: Tajvanski obaveštajci špijunirali u korist Kine

Četvorica penzionisanih oficira vojne obaveštajne službe Tajvana, uključujući i jednog general-majora, optuženi su za špijuniranje u korist Kine, izjavili su tužioci u subotu. Četvorka je optužena za razvijanje špijunske mreže i prikupljanje poverljivih informacija za Peking, saopštilo je okružno tužilaštvo Tajpeja.

Dve strane se međusobno špijuniraju otkako su nacionalisti pobegli na ostrvo da bi uspostavili suparničku vladu 1949. godine, izgubivši građanski rat na kopnu od komunista. Kina tvrdi da je samoupravni, demokratski Tajvan deo njene teritorije koji čeka ponovno ujedinjenje, ako je potrebno i silom.

Dvojicu tajvanskih pukovnika regrutovao je kineski oficir državne bezbednosti u južnoj provinciji Guangdong; kineski agent je od 2012. stupio u kontakt sa još nekoliko tajvanskih oficira. Među njima je bio i bivši general-major, poznat samo po svom prezimenu Jue.

Jue je primao gotovinu i poklone tokom više putovanja u kontinentalnu Kinu i Makao, sa ciljem da regrutuje druge oficire i „razvije obaveštajnu mrežu“, rekli su tužioci. Optuženi su „bili svesni sukoba između naše zemlje i kineskih komunista… ali su priželjkivali nezakonite pogodnosti poput mogućnosti poslovanja, finansijske nagrade i besplatnih putovanja“, podvlače tužioci u izjavi. Oni se suočavaju sa optužbama po osnovu zakona o nacionalnoj bezbednosti i zakona o radu obaveštajnih službi.

Peking je pojačao pritisak na Tajpej od izbora predsednice Caj Ing-ven 2016. godine, budući da ona Tajvan smatra faktički suverenom državom. U oktobru je tajvanski sud osudio potpukovnika na četiri godine zatvora zbog špijuniranja u korist Pekinga, nakon što su kineski državni mediji izvestili o rešavanju „na stotine“ slučajeva špijunaže povezanih sa Tajvanom, te uhapsili „grupu tajvanskih špijuna i njihovih saučesnika“.

Kineski državni emiter CCTV prikazao je i četiri televizijska „priznanja“ tajvanskih državljana zadržanih u kineskom neprobojnom pravosudnom sistemu. Veći broj tajvanskih državljana dospeo je u kineski pritvor pod optužbom za razne antidržavne aktivnosti, što je izazvalo snažne reakcije tajvanske javnosti.

(AFP-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *