Šta ako zemlje koje najviše vakcinišu ne dostignu imunitet krda?

U trci ka imunitetu krda, Izrael ima tri ključne prednosti: relativno malu populaciju, velike zalihe vakcine i centralizovani zdravstveni sistem koji upravlja distribucijom doza. Ovi faktori su podigli Izrael na vrh svetske rang liste, budući da je preko 30 odsto od ukupno 9,3 miliona stanovnika već primilo drugu dozu vakcine. Poređenja radi, u Sjedinjenim Državama taj broj iznosi oko 4 procenta.

Međutim, izraelski zvaničnici postaju svesni da je prva faza vakcinacije lakši deo posla. Sada se suočavaju sa antivakserima, mlađim Izraelacima i ortodoksnim Jevrejima i Arapima koji odbijaju da zavrnu rukav. Bez njih, Izrael verovatno neće pobediti pandemiju koronavirusa. Proces je već otežan navodnom politizacijom vakcinacje od strane premijera Benjamina Netanjahua.

Način na koji će Izrael izneti drugu fazu imunizacije biće dragocena lekcija za druge zemlje koje se nadaju postizanju imuniteta krda; epidemiolozi smatraju da najmanje 70 odsto stanovništva treba da se vakciniše ili preleži bolest kako bi se dostigao ovaj cilj. Ukoliko Izrael podbaci, uprkos svim svojim prednostima, bila bi to loša vest za ostatak sveta.

„Potražnja za vakcinom opada,“ kaže Ido Hadari, šef za promociju vakcinacije pri Makabi zdravstvenim uslugama, drugoj po veličini izraelskoj zdravstvenoj mreži. „To je kao da ste na pola puta do vrha planine: Ne znači da se nećemo pomučiti da bismo stigli do vrha. I mi se zaista trudimo.“

Imunizacija u Izraelu je počelo rano, delom zahvaljujući sporazumu sa Pfizerom kojim je ovoj kompaniji obećana razmena podataka i pomoć u proučavanju njihove vakcine. Netanjahu je promotivnu dozu primio još u decembru 2020.

Dok su se Sjedinjene Države borile za dozvole i dovoljan broj doza, izraelski zdravstveni radnici sproveli su urednu distribuciju. Za samo dva meseca, imunizacija je smanjila broj kritičnih pacijenata i opterećenje na bolnice, pa je država ukinula treću fazu karantina. Oko 90 odsto Izraelaca starijih od 60 godina primilo je makar prvu dozu vakcine, što je bio glavni cilj kampanje.

Ali poslednjih par nedelja potražnja za vakcinama naglo je opala. Brojne TV reportaže prikazale su snimke praznih punktova za vakcinaciju. Iako je vakcina sada dostupna svim građanima starijim od 16, broj datih vakcina pao je za 39 odsto u odnosu na januar, izvestilo je izraelsko ministarstvo zdravlja. (Većina Palestinaca sa Zapadne obale i pojasa Gaze nije bila uključena u kampanju vakcinacije, što su osudile organizacije za zaštitu prava).

„Jako je plašim vakcine,“ kaže Eti Mesika, 58-godišnja frizerka iz Tel Aviva, iako su klinički podaci pokazali da je mali broj građana imao neželjene efekte. „Moja deca su uredno vakcinisana, ali bojim se da ova vakcina nije dovoljno ispitana. Bojim se da su je odobrili samo zbog pandemije.“ Sve u svemu, Izrael bi morao da vakciniše još 2,7 miliona ljudi, ili 29 odsto stanovništva.

Prema anketama, mnogi mlađi Izraelci nisu previše zabrinuti zbog covida-19 i žele da sačekaju. Vakcinacija slabije teče među beduinskim Arapima i pravovernim Jevrejima, do kojih teže dopiru vladine medijske kampanje. Radnički slojevi iz ruralnih sredina takođe su se prijavili u manjem broju. Sumnjičavost prema vakcinama postoji čak i kod medicinskog osoblja u nekim izraelskim bolnicama. Od 10. februara, vakcinacija osoblja u najvećim bolnicama bila je između 43 do 80 odsto.

(foto: AP)

Prema anketi Kanala 13 iz decembra prošle godine, jedna četvrtina odraslih Izraelaca odbija da se vakciniše ili će čekati najmanje godinu dana. Budući da Izrael ima relativno mladu populaciju, ubeđivanje skeptika da se vakcinišu biće presudno za postizanje imuniteta krda.

S obzirom da Izraelci izlaze na birališta 23. marta, u proces vakcinacije umešala se i dnevna politika. Netanjahu je pozirao u centrima za vakcinaciju i hvalio se ugovorom sa kompanijom Pfizer. Netanjahuova Fejsbuk stranica je čak podsticala čitaoce da prijave sugrađane koji se još nisu vakcinisali, ali je društvena mreža uklonila takve apele zbog kršenja politike privatnosti.

Netanjahu se nada da će vakcine podstaći oporavak izraelske ekonomije, a samim tim i njegove šanse za reizbor. U nedavnom intervjuu za kanal 12News, rekao je: „Bićemo prvi koji će izaći iz ovoga. Bićemo prvi na svetu zbog miliona vakcina koje smo doneli i zbog efikasnog sistema koji ih distribuira.“

Ali mešanje politike i pandemije podstaklo je i antivakserske teorije zavere. Određeni otpor je prisutan i među Netanjahuovim političkim protivnicima, i na levici i na desnici. Eli Avidar, poslanik iz ultranacionalističke stranke Iisrael Beiteinu, te istaknuti kritičar vladine pandemijske politike, izjavio je na sednici gradske skupštine da se neće vakcinisati. „Nije za mene. To je moja odluka. Svaki građanin ima pravo da odlučuje o svom telu. Ovo nije Severna Koreja,“ rekao je.

Nadav Davidovič, stručni savetnik izraelske vlade i šef odeljenja za javno zdravlje Univerziteta Ben-Gurion, kaže da su vakcine postale sredstvo za političke napade. „To odražava tenzije u izraelskom društvu – nepoverenje manjina i političku nestabilnost,“ rekao je. „Neki misle da je reč o zaveri zbog umešanosti Netanjahua. Mislim da je to suludo, ali mogu da razumem.“

Dezinformacije i dalje kruže, iako klinički podaci pokazuju široku efikasnost imunizacije. Ispitivanje sprovedeno na 1,2 miliona građana pokazalo je pad simptomatskih infekcija za 94 odsto i pad teških oboljevanja za 92 odsto među Izraelcima koji su primili obe doze vakcine Pfizer. Naučnici sa izraelskog Instituta Vajcman ustanovili su da je od polovine januara među Izraelcima starijim od 60 godina zabeležen pad smrtnosti od 50 odsto i pad kritičnih slučajeva za 48 odsto.

Neki zvaničnici na razne načine podstiču vakcinaciju, uključujući smanjenje opštinskih poreza u jednom predgrađu Tel Aviva. U verski ortodoksnom gradu Bnei Brak, lokalni političari dele građanima obroke pred svaki Sabat, ukoliko su spremni se vakcinišu. U blizini popularnih nacionalnih parkova postavljene su mobilni punktovi za vakcinaciju, mahom namenjeni mladim planinarima.

Vlada je u ponedeljak uvela režim „zelenog pasoša“ kojim se dozvoljava ulazak u teretane, klubove, bazene i hotele ljudima sa potvrdama o vakcinaciji. Privatnim kompanijama će biti dozvoljeno da ograniče ulazak u svoje kancelarije na osnovu takvih sertifikata. Ali takvim merama se rizikuju masovni sudski procesi. Zvaničnici iz sektora pravosuđa i javnog zdravstva kažu da će države morati da uspostave ravnotežu između ljudskih prava i imperativa suzbijanja pandemije.

„Protivim se prinudi, ali s druge strane, ne možemo dozvoliti potpunu slobodu izbora,“ kaže Nadav Davidovič sa Univerziteta Ben-Gurion. „Ne možete potencirati lične slobode i zanemariti činjenicu da nevakcinisana osoba ugrožava i tuđu dobrobit. Dakle, moramo učiniti nešto što je srazmerno. Nema jednostavnog rešenja.“

(ForeignPolicy-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *