Francuska: Nazalna anti-kovid vakcina ulazi u predkliničko ispitivanje

Za razliku od intramišićnih vakcina, samo nazalne vakcine mogu da blokiraju virus u nosu stvaranjem lokalnog imuniteta u nosnoj sluznici, odnosno na mestu ulaska i razmnožavanja virusa. Prototip cepiva, koji je razvio tim BioMAP-a, osma je po redu nazalna vakcina koja trenutno ulazi u klinička ispitivanja u svetu, i jedina zasnovana na virusnim proteinima u Francuskoj.

U partnerstvu sa biotehnološkom kompanijom Vaxinano, tim je već uspešno razvio efikasan prototip vakcine za zaštitu majmuna od toksoplazmoze. Ova stabilna i netoksična vakcina, bez adjuvansa, zasnovana je na proteinskom ekstraktu iz Toxoplasma gondii, infektivnog agensa koji je proizveden i kapsuliran u skrob i nanočestice na bazi lipida (Vaxinano tehnologija). Kandidat za nosnu anti-kovid vakcinu zasnovan je na sličnoj tehnologiji.

Vakcina, koja se sastoji od šiljastog proteina i drugih virusnih proteina koji nisu skloni mutacijama, štitiće vakcinisane osobe nezavisno od prisustva mutiranih sojeva koronavirusa. Ova vakcina je najpre testirana in vivo na predkliničkom modelu miša. Dve nazalne doze u razmaku od tri nedelje izazvale su snažan imunološki odgovor, posebno imunoglobulina A (IgAs) koje je polispecifičan, zajedno sa ćelijskim odgovorom u nosnim šupljinama i plućima.

Tehnički, vakcina će se davati pomoću malog adaptera na špricu bez igle, postižući idealnu difuziju unutar nosne šupljine. Trenutno se takav uređaj ispituje u saradnji sa kompanijom Recipharm/Resyca. Neinvazivnost i minimalni logistički zahtevi olakšaće distribuciju ove vakcine u Evropi i šire. Štaviše, vakcina je vrlo stabilna na sobnoj temperaturi, pa čak i duže na 4°C, te stoga ne zahteva skladištenje u hladnjačama i frižiderima, nedostupnim u većini zemalja sveta.

Vakcina bi stoga doprinela zaštiti nevakcinisane populacije od teških i umerenih oblika kovida-19, a mogla bi da posluži i kao treća doza za već vakcinisane osobe. Na osnovu ovih rezultata, istraživački tim računa na pomenute francuske kompanije za dalji razvoj i klinička ispitivanja vakcine. Ovaj projekat treba da prođe nekoliko faza pre nego što se vakcina plasira na tržište. Trebalo bi da omogući veliko poboljšanje u zaštiti stanovništva, u smislu prevencije, zaraznosti, efikasnosti protiv sadašnjih i budućih sojeva, kao i povećanje procenta vakcinisanih ljudi, a time i kolektivne zaštite.

(NewsMedical-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *