Fajlovi Lenglija: CIA pokreće svoj podkast kako bi obaveštajna služba „izašla iz senke”

CIA je pokrenula sopstveni podkast, u pokušaju da izvede obaveštajnu agenciju „iz senke“. The Langley Files je pokrenut u četvrtak (22. septembra). U opisu programa se kaže da će njegov cilj biti „obrazovanje i povezivanje sa širom javnošću, te pružanje uvida u osnovnu misiju, kapacitete i agilnost agencije kao lidera u obaveštajnim poslovima… ali i zanimljive ljudske priče!“

Prva epizoda nosi naziv „Direktor CIA-e Bil Burns izvodi agenciju iz senke.” Sledi više sadržaja, a svaka epizoda traje između 15 i 30 minuta. „Mi obično i delujemo u senci, van vidokruga javnosti,“ kaže u prvoj epizodi Burns, koji je postao direktor CIA-e u martu prošle godine. „Naši uspesi su često nevidljivi, naši neuspesi bolno vidljivi, a naše žrtve često neznane.”

Zvaničnik priznaje da je „određena mera diskrecije svakako u opisu posla“, a zatim dodaje: „Ali ja sam ubeđen… da je u našoj demokratiji, gde je poverenje u institucije tako krhko, važno da pokušamo da objasnimo stvari najbolje što možemo i da malo demistifikujemo ono što radimo. Zato mi je drago što pokrećete ovaj podkast i što sam sa vama.“

Upitan da razveje neke od najvećih zabluda o CIA, Burns kaže da, iako voli špijunske filmove, obaveštajni rad nije ni približno tako uzbudljiv kao što ga predstavljaju. „Jedna velika zabluda koju takvi filmovi pothranjuju je da je stvarni obaveštajni rad glamurozan svet solo operatera poput Džejmsa Bonda, Džejsona Borna i Džeka Rajana,“ kaže Burns u emisiji.

„Svet heroja koji voze brze automobile i deaktiviraju bombe i svaki dan rešavaju svetske krize. To je, moram da vam kažem, neiscrpan izvor humora za moje ćerke i suprugu. Ne prestaju da me podsećaju da se baš ne uklapam u takvu sliku, jer vozim naš Subaru Outback iz 2013. poštujući ograničenja brzine i jer je, bar za mene, vrhunac tehnološke veštine kada konačno podesim daljinski za Roku TV.”

(YahooNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *