Betoniranje: Rojevi dronova za 3D štampu mogli bi da podižu zgrade (video)

Koordinisani dronovi mogu da naprave velike 3D štampane strukture od pene ili cementa. Ovaj i sliči eksperimenti utiru put budućnosti u kojoj bi rojevi dronova mogli da pomažu u izgradnji izuzetno visokih ili kompleksnih zgrada i drugih struktura poput mostova, bez potrebe za potpornim skelama ili velikim građevinskim mašinama.

„Govorimo o mogućnosti izgradnje objekata neograničene veličine, teoretski govoreći,“ kaže Robert Stjuart-Smit sa Univerziteta u Pensilvaniji. Takve kreacije bi bile ograničene samo inženjerskim propisima i faktorima kao što je letačka logistika dronova. Izgradnja pomoću roja dronova inspirisana je životinjama kao što su ose i termiti. „Ako želite da izgradite nešto veoma veliko, ono što se obično dešava u prirodi je da životinje sarađuju,“ kaže Mirko Kovač, lider projekta sa Imperijal koledža u Londonu.

Kovač i Stjuart-Smit su zajedno sa svojim kolegama pokazali kako kooperacija nekoliko dronova može da napravi 2-metarski cilindar od izolacione pene i cilindar od 0,18 metara od specijalnog cementa. Prvo je jedan od dva građevinska drone leteo u krugu nanoseći linije brzovezujuće pene ili cementa, sloj po sloj. Nakon što je svaki sloj odštampan, drugi dron je koristio kameru sa senzorom dubine da bi napravio 3D mapu tekućih radova i omogućio timu dronova da prilagodi faze izgradnje po potrebi.

Svaki od dronova može da radi do 10 minuta pre nego što dopuni građevinski materijal i dobije novu bateriju. Dodatne simulacije su pokazale kako 15 dronova može koordinirati kretanje i sarađivati na izgradnji kupole. Dronovi mogu da donose sopstvene odluke vođene veštačkom inteligencijom o tome gde da lete i kako da deponuju građevinski materijal, ali i dalje zahtevaju ljudski nadzor. Dronovi za 3D štampanje mogle bi da pomognu u rekonstrukciji objekata nakon prirodnih katastrofa u udaljenim oblastima, ili da realizuju opasne projekte kao što je popravka betonskog sarkofaga u nuklearnoj elektrani Černobilj.

Sledeći veliki korak podrazumeva terenski rad dronova, kaže Vidžej Pavar sa Univerzitetskog koledža u Londonu. To zahteva efikasan način za punjenje dronova energijom i građevinskim materijalom, kao i komunikacione mreže za bezbedno nadgledanje velikog broja dronova. Građevinska industrija već koristi dronove za inspekciju, ali koncept građevinskih dronova ima smisla, kaže Masud Geisari sa Univerziteta Floride. „Mislim da ovaj rad savršeno pokazuje da to više nije naučna fantastika,“ dodaje naučnik.

(NewScientist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *