Londonska vila na mestu špijunskog centra iz Drugog svetskog rata (foto)

Potrebno je skeniranje oka da biste ušli u špijunsku vilu u kojoj su operativci MI6 pripremali iskrcavanje na Normandiju. Reč je o jednoj od šest kuća u kojima je 55 operativaca živelo i radilo, predstavljajući se kao lokalni seljani. Sada je preuređena u luksuznu vilu inspirisanu originalnim špijunskim centrom.

„Aktuelni vlasnik je kupio parcelu pre nekoliko godina i odlučio se za repliku originalne kuće, ali umesto da je napuni prislušnom tehnikom, od nje je napravio luksuznu vilu,“ kaže Džeremi Gi, generalni direktor brokerske kuće Beauchamp Estates. Osim za prikupljanje informacija, kuće u Arkliju su korišćene i za slanje lažnih najava o iskrcavanju u Normandiji 1944. godine; poruke su usmeravane ka Norveškoj kako bi se nacisti doveli u zabunu, navodi se u saopštenju za medije.

„Upravo zato Hitler nije bio siguran gde će se saveznici iskrcati 4. maja,” naglasio je Gi. „Hitler je zadržao tenkove u pozadini, očekujući invaziju u Norveškoj ili Kaleu. MI6 je preko signala i dezinformacija odveo Nemce na pogrešan trag.“ Osnovni zadatak tima bilo je presretanje poruka neprijateljskih špijuna u Britaniji i otkrivanje podmorskih radio talasa uz pomoć dobrovoljaca širom zemlje.

„Kada bi nemačka podmornica izronila, operativci MI6 bi hvatali signale. Kada bi špijun iz Britanije komunicirao sa Berlinom, MI6 bi nadzirao signale,” dodaje Gi. Poruke su zatim motorcikom slate na dešifrovanje u Blečli Park, gde je Alan Turing razvio prvi savremeni računar, upravo kako je prikazano u filmu Imitation Game.

Poruke su odatle prosleđivane direktno premijeru Vinstonu Čerčilu i ratnom kabinetu. Čerčil je lično odabrao lokaciju zbog njene visine (135 metara iznad nivoa mora), što je bilo idealno za presretanje komunikacija. Povrh toga, kuće u Arkliju imaju velike parcele, što je obezbedilo dodatnu privatnost. „Arkli je najviša tačka u Londonu. Odavde se pruža panoramski pogled na London, okolnu prirodu i region,” kaže Gi, koji je inače meštanin Arklija.

Kuća je uzeta od jednog bankara i opremljena neprobojnim vratima i prozorima, antenama na krovu, najboljim prislušnim uređajima i policijskom stražom. „U selu su se agenti predstavljali kao obični seljani, mada su seljani to znali. Čerčil je tražio da izgledaju što normalnije, posebno kada se posmatraju iz vazduha. Operativci su živeli kao meštani, posećivali lokalni pab, vozili bicikle i pokušavali da budu potpuno neupadljivi,“ detaljan je Gi.

MI6 je u dvorištu napravio šupe u kojima je bila oprema, dok su agenti živeli u kući. Krajem rata, kuća i šupe su srušeni kako bi se uništili tragovi obaveštajnog rada. Međutim, ovu edvardijansku rustičnu kuću od 1.000 kvadratnih metara, koja je dostigla cenu od 12 miliona dolara, preuredila je agencija Domvs London.

Vila sada ima šest spavaćih soba i šest kupatila, uz najnoviju tehnologiju od koje bi špijun iz vremena Drugog rata pao u nesvest. Originalnoj kući su dodati sigurnosna soba, kamere, daljinski nadzor i smart tehnologija, kao i biometrijski sistem na ulazu. Arkli je sada enklava poznatih, sa kućama u vlasništvu Zejna Malika i brojnih sportskih zvezda, kojima se naselje dopalo iz istog razloga koji je privukao i Čerčila – privatnosti, primećuje Gi.

(NYPost-ZTP, foto: Mansion Global/Casa E Progetti)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *