Bivši agent MI6 Kristofer Stil tvrdi da je dosije o Trampu istinit

Autor famoznog „Stilovog dosijea“, dokumenta koji sadrži brojne neproverene tvrdnje o bivšem predsedniku Donaldu Trampu, kaže u novom intervjuu da stoji iza istinitosti svojih tvrdnji i dodaje da kompromitujući video koji navodno prikazuje Trampa u raskalašnoj radnji sa prostitutkama verovatno postoji.

Kristofer Stil, bivši agent MI6, koji je u službi nekoliko godina vodio rusko odeljenje, rekao je u intervjuu za američki ABC da snimak Trampa „verovatno i dalje postoji“, ali je dodao da nije „100 odsto siguran“ da taj snimak poseduje Rusija ili neka druga država. „Da li i danas verujete da ova traka postoji?“ upitao je voditelj Džordž Stefanopulos. „Verovatno je tako, ali nisam 100-postotno siguran u to,“ rekao je bivši špijun.

Saradnici bivšeg predsednika tvrdili su da su neprovereni podaci iz dosijea, uključujući i šokantnu tvrdnju o „uriniranju“, poslužili kao osnova za istragu FBI-a o Trampovoj kampanji 2016. Visoki obaveštajni zvaničnici svedočili su da su ti podaci zapravo pronađeni u poruci koju je Trampov saradnik uputio jednom australijskom diplomati, koji je potom alarmirao američke vlasti. Stil je u intervjuu nastavio da brani verodostojnost mnogih nedokazanih tvrdnji sadržanih u dosijeu, uključujući i tvrdnju koju je demantovao advokat Majkl Koen, da je Tramp 2016. putovao u Prag i sastao se sa predstavnicima Kremlja.

U isti mah, Stil je bio popustljiv, priznavši da „nije sve“ što je navedeno u dosijeu bilo apsolutno tačno. „Spreman sam da priznam da nije sve u dosijeu 100 odsto tačno. Ali moram da se uverim da je to jedna od netačnosti,” rekao je bivši obaveštajac. Stilov dosije je izazvao opštu pometnju kada je objavljen početkom 2017, dok je Tramp preuzimao funkciju; tada se spekulisalo da je Tramp svesno radio za Rusiju.

To je izazvalo seriju oštrih kritika prema najvišim službenicima FBI-a i Ministarstva pravde, uprkos njihovom insistiranju da dosije nije bio glavni faktor u istrazi Trampove kampanje. Republikanci su svoje kritike argumentovali tvrdnjom da je dosije sačinila firma Fusion GPS, opoziciona istraživačka grupa koja je već bila angažovana u korist Demokratske stranke.

(Independent-ZTP, foto: ABCNews)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *