Slučaj korupcije: Sebastijan Kurc ponovo smenjen sa mesta kancelara

Iako ima samo 35 godina, Sebastijan Kurc je toliko upetljan u političke intrige da se čini kao da je u politici proveo tri života. Kurc je 9. oktobra po drugi put u tri godine svrgnut sa funkcije austrijskog kancelara, a nakon tvrdnji da je skovao zaveru kako bi sebi omogućio povoljno medijsko izveštavanje. U Americi bi Kurc jedva imao dovoljno godina da se kandiduje za predsednika, ali njegova karijera u vrhu austrijske politike možda se već bliži kraju.

Kurc i još devetoro optuženih terete se za kompleksnu zaveru u cilju smenjivanja rukovodstva konzervativne Austrijske narodne partije (OVP), kao i same države. Tužioci tvrde da je, počevši od 2016, ministarstvo finansija koristilo novac poreskih obveznika za finansiranje lažnih anketa kako bi pomoglo Kurcu da smeni Rajnholda Miterlenera, tadašnjeg šefa OVP-a, i preuzme njegovu poziciju. Navodno je ovaj plan prikriven lažnim fakturama. Dokazi se nalaze među 300.000 tekstualnih poruka otkrivenih u telefonu Tomasa Šmida, službenika ministarstva finansija. U jednoj od poruka Kurc opisuje Miterlenera kao „magarca“. (12. oktobra uhapšen je anketar povezan sa ovim slučajem; Kurc je tvrdio da je nevin.)

Kurc je pokušao da se odbrani kada je vest objavljena, ali je morao da podnese ostavku pod pritiskom Zelenih, koalicionog partnera OVP-a, kao i regionalnih šefova njegove stranke. Za svoju zamenu predložio je Aleksandra Šalenberga, političkog saborca koji je bio ministar spoljnih poslova od 2019. Kao karijerni diplomata, Šalenberg podražava stavove svog bivšeg šefa o migracijama, ali ne i njegovu populističku retoriku i opsesiju medijskim izveštavanjem. Ovo je olakšanje za lidere EU, kojima je Kurc uveliko postao zamoran.

Ali hoće li Šalenberg zaista držati sve konce u rukama? Tek nakon što je položio zakletvu, on je insistirao na Kurcovoj nevinosti i rekao da će nastaviti da ga konsultuje. Kurc je naglasio da neće biti „kancelar u senci“. Ali se odmah potom imenovao za šefa poslaničke grupe OVP-a, što mu daje pravo na mesto u kabinetu (i imunitet od krivičnog gonjenja, iako on tvrdi da će tražiti da se to ukine). Računa da će se na sledećim izborima vratiti kao kandidat stranke za kancelara. Naredni izbori su 2024, ali malo ko veruje da će koalicija OVP-Zeleni potrajati toliko dugo.

Ipak, ako je politički ispraćaj Kurca preuranjen, takva su i očekivanja da prosto može da prebrodi ovu krizu, kaže Markus Hov, politički analitičar iz Beča. Čak i da nema dokaza koji povezuju Kurca sa naručivanjem anketa, očekuju se dalja otkrića dok tužioci prelistavaju Šmidove poruke. Njihove istrage, kao i potencijalne krivične tužbe razvlačiće se godinama. Čim Kurc izgubi auru političke nepobedivosti, regionalni šefovi njegove stranke napustiće ga bez oklevanja.

Širi skandal koji je urušio reputaciju bivšeg premijera sve je teže prenebregnuti. Nekada slavljen kao vunderkind evropskog konzervatizma, Kurc je privukao glasače koji su izgubili poverenje u austrijsku političku elitu. Ali potom se i sam upleo u niz afera. Prva koalicija koju je predvodio, kontroverzni savez sa krajnje desničarskom Strankom slobode (FPO), raspala se 2019. kada je vođa FPO-a uhvaćen u korupciji. U maju ove godine, Kurc je optužen za lažno svedočenje pred parlamentarnim odborom za istragu korupcije. U svojoj kratkoj političkoj karijeri, bivši kancelar je sarađivao sa tri od četiri glavne austrijske partije, i sve su se urušile. To je upozorenje za svakoga ko bi pomislio da sa njim formira vladu.

(TheEconomist-ZTP, foto: APA/AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *