Egipat: Bivši direktor ukrajinske bezbednosti nastradao u ronilačkoj nesreći

Egipatski javni tužilac obznanio je detalje utapanja bivšeg šefa ukrajinske spoljne obaveštajne službe Viktora Ivanoviča Gvozda na Sinaju. Prema zvaničnoj izjavi, javno tužilaštvo je u petak primilo izveštaj iz Centralne bolnice Dahaba na južnom Sinaju, u kojem je potvrđen prijem utopljenog tela.

Tužilac je preneo izjavu Gvozdovog prijatelja koji je rekao da ga je iznenadilo ubrzano kretanje preminulog ka površini vode. Pokušao je da ga zaustavi, strahujući za njegov život, ali nije uspeo, dodajući da je Gvozd nakon izranjanja uspeo da izvadi disaljku i da još uvek bio živ. Iako su on i još jedan ronilac uspeli da ga izvuku na obalu, Gvozd je umro nakon što je prevezen u bolnicu.

Zvaničnik je potvrdio da niko nije optužen za nesreću i da prijatelj nastradalog nije pod krivičnom sumnjom. U izjavi se dodaje da je tužilaštvo ispitalo prijatelja preminulog, trenera ronjenja, kao i vlasnika ronilačkog centra čiju je opremu Gvozd koristio na dan incidenta.

Istraga nije pronašla upadljive povrede na telu; utvrđeni su pomodrelost vrata i lica i crvene mrlje na stopalima i leđima. U saopštenju se navodi da je tužilaštvo obavestilo ukrajinsku ambasadu i zatražilo da pošalju zvaničnog predstavnika koji će se priključiti istrazi. Gvozd je izvesno vreme živeo u Dahabu, na južnom Sinaju.

Od 1993. do 1995. učestvovao je u mirovnim operacijama UN-a u bivšoj Jugoslaviji. Nakon 1996. postaje vojni ataše pri ukrajinskoj ambasadi u Hrvatskoj i BiH. Od 2008. do 2010. služio je kao šef Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. Gvozd je učestvovao u protestima na Euromajdanu. Funkciju direktora ukrajinske Spoljne obaveštajne službe (FISU) obavljao je od 2014. do 2016. godine.

(ArabNews-ZTP, foto: Interfax/Ukraine)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *