Fejsbuk će dozvoliti postove koji tvrde da je covid-19 veštačkog porekla

Fejsbuk je prošle nedelje napravio nekoliko značajnih izmena u svom tretiranju dezinformacija. Kompanija će od sada dozvoljavati tvrdnje da su covid-19 napravili ljudi, što je suprotno ranije prihvaćenoj pretpostavci da smo se koronavirusom prirodno zarazili od životinja.

„U svetlu novih istraga o poreklu covida-19 i uz konsultacije sa stručnjacima za javno zdravlje, više nećemo uklanjati tvrdnje da je covid-19 veštački proizveden sa naših platformi,“ izjavio je portparol Fejsbuka za TechCrunch. „Nastavljamo da sarađujemo sa zdravstvenim stručnjacima kako bismo išli u korak sa evolutivnom prirodom pandemije i redovno ažuriramo naše propise u skladu sa novim činjenicama i trendovima.“

Kompanija je odlučila da izmeni svoja pravila o dezinformacijama nakon nove međunarodne istrage koja prihvata teoriju da je virus možda pobegao iz laboratorije. Iako ova teorija ima dovoljno uverljivih elemenata koje bi trebalo istražiti, ona je često protkana dezinformacijama o lažnim lekovima, 5G tornjevima koji uzrokuju covid i najnovijom tvrdnjom da se primaocima vakcine AstraZenece ugrađuje Bluetooth čip.

Ranije ove nedelje, Džo Bajden je zatražio novi izveštaj od američkih obaveštajnih agencija radi procene hipoteze o curenju virusa iz vuhanske laboratorije. Bajden je ovu pretpostavku nazvao jednim od dva „moguća scenarija“.

„Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti predsednika, u martu, tražio sam od mog savetnika za nacionalnu bezbednost da angažuje obaveštajnu zajednicu radi ažuriranja izveštaja o poreklu covida-19, uključujući i to da li je potekao od ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom ili od laboratorijske nesreće,“ rekao je Bajden u zvaničnoj izjavi Bele kuće, dodajući da nema dovoljno dokaza za konačnu tvrdnju.

Tvrdnje da je virus stvoren u laboratoriji opstaju od najranijih dana pandemije, čak i nakon što je naučna zajednica zauzela stav da je virus prirodnim putem skočio sa zaražene životinje na čoveka. Ali ostaje mnogo nedoumica o poreklu virusa, i SAD tek treba da isključe mogućnost da je virus potekao iz kineske laboratorije, što bi u slučaju potvrde bila bomba za međunarodne odnose.

Pre promene politike o covidu-19, Fejsbuk je bio najavio oštrije kazne protiv pojedinaca koji uporno šeruju dezinformacije. Kompanija će od sada ograničavati doseg postova sa profila koji često dele dezinformacije, što je prethodno već primenjeno na stranice, grupe, Instagram naloge i veb sajtove koji iznova krše propise.

(TechCrunch-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *