Džonson: Engleska će verovatno ukinuti sve anti-kovid mere za dve nedelje

Britanski premijer Boris Džonson najavio je ukidanje svih anti-kovid mera od 24. februara. Sva ograničenja u vezi sa epidemijom kovida-19 u Engleskoj, uključujući obaveznu samoizolaciju nakon pozitivnog testa, mogla bi potpuno da se obustave, rekao je Džonson.

Prethodno su mere trebalo da isteknu 24. marta, ali je u parlamentu premijer rekao da je datum pomeren kako bi se pokazalo „da se naporan rad Britanaca isplatio“. „Namera mi je da se vratim prvog dana posle polugodišnje pauze da predstavim našu strategiju za život sa kovidom,“ rekao je političar. Ako se namera realizuje, Engleska će krenuti stopama Švedske, koja je u sredu ukinula skoro sve mere. Tom prilikom je švedska ministarka zdravlja Lena Halengren izjavila: „Prema onome što znamo, rekla bih da je pandemija gotova.”

Prethodno je Danska postala prva zemlja Evropske unije koja je ukinula sve svoje anti–kovid restrikcije. U ovom trenutku, zemlja je među prvima u svetu po broju slučajeva kovida-19 srazmerno veličini populacije, odnosno 43.503 slučaja dnevno. Neki naučnici smatraju da je ukidanje mera prerano. „Treba nam još malo strpljenja, da sačekamo još bar nekoliko nedelja. Dovoljno smo bogati da nastavimo sa testiranjem,“ rekao je za Rojters Fredrik Elg, profesor virologije na Univerzitetu Umea u Švedskoj.

„Iskreno, ne vidim opravdanje za ukidanje mera, svakako ne iz perspektive pacijenata, niti iz poslovnih razloga, s obzirom da je Omikron soj veoma zarazan, sa velikom verovatnoćom da će se proširiti među radnicima ako budu dolazili na posao sa ‘blagom infekcijom’,“ upozorava dr Džejms Gil sa medicinske škole Vorvik u Britaniji.

(NewScientist-ZTP, foto: Matt Dunham/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *