Društveno koristan rad: Kineski reperi u službi Komunističke omladinske lige

Da bi obeležila kineski Dan državnosti 1. oktobra, Komunistička omladinska liga poslala je poruku svojim pratiocima na društvenoj mreži Weibo. „Danas ćemo, kao protagonisti naše epohe, ispisati nove legende o ovoj svetoj zemlji!“ glasio je apel. U prilogu je bio muzički video, čiji je tekst prožet sličnom patriotskom retorikom i ispresecan delovima govora Mao Cedunga i aktuelnog lidera zemlje, Si Đinpinga. Sasvim predvidljivo. Ono što je pak bilo iznenađujuće jeste pevač i njegov stil: reper čije su stare pesme o drogi i nasilju bile neprikladne za javno emitovanje. Široj javnosti poznat pod imenom Gaj, izvođač je okrenuo novi list. On je sada MC omladinske lige. Omladinsko krilo Komunističke partije je ogromna organizacija koja ima važnu ulogu u političkom životu Kine. Ova organizacija indoktrinira ljude uzrasta 14-28 partijskom ideologijom, obezbeđuje teren za obuku budućih članova i pomaže partiji da identifikuje talente koji imaju potencijala za visoke funkcije. Takođe ima zadatak da širi partijske poruke među mladim ljudima bez političkih veza. Nakon što je preuzeo vlast 2012. godine, Si je očigledno zaključio da liga nije dorasla zadatku. Njeni zvaničnici su priznali da je organizacija izgubila kontakt sa mladim Kinezima.

Kineska omladina je sve veći problem za partiju. Privreda stagnira, među mladima je velika nezaposlenost, a troškovi stanovanja su ogromni. Krajem prošle godine sporadični protesti mladih izbili su u nekoliko gradova zbog Sijevih drakonskih mera „nultog kovida“ (naknadno napuštenih). Pokazujući izuzetnu hrabrost, nekoliko demonstranata je čak pozvalo Sija da se povuče. On svakako ima na umu prodemokratska previranja iz 1989. godine, kada su se neki od kadrova lige pridružili demonstrantima. Taj period preokreta širom komunističkog sveta progoni predsednika Sija. Čućete ga kako pominje raspad Sovjetskog Saveza te slom ideološke ortodoksije i discipline koji je doveo do njegove propasti. „Nije važno ako omladinska liga napravi hiljadu grešaka,“ rekao je 2015. citirajući Deng Sjaopinga. „Ali jedna greška koju ne sme da napravi je da skrene sa partijskog kursa.” U junu je Si izjavio da je od 2012, kada je preuzeo vlast, organizacija stekla „potpuno novi imidž“. Ali istog meseca je šef lige A Dong rekao da usred „dubokih i složenih promena“ u zemlji i inostranstvu, „ukupni borbeni duh i kapaciteti organizacije hitno treba da se poboljšaju“. Ovo podrazumeva dalje sprovođenje reformi koje su započete 2016, u rasponu od smanjenja prekobrojne uprave do jačanja prisustva lige na terenu i pooštravanja kontrole nad članstvom.

Usavršavanje propagandnih veština takođe je veliki deo ovih napora. Ličnosti poput Gaja, čije je pravo ime Žu Jan, od velike su pomoći. Korisnici kineskih mreža su 2018. spekulisali da bi, nakon zapaženog učešća u rijaliti TV emisijama, Gajevo prisustvo na zvaničnim platformama moglo biti ogranićeno; te godine je vlada navodno naredila emiterima da ne promovišu umetnike koji predstavljaju „hip-hop kulturu“ ili imaju tetovaže.  „Perspektiva hip-hopa u Kini je postala neizvesna nakon što su kineski reperi uklonjeni iz TV emisija,“ navodi se u članku Global Tajmsa, lojalnog provladinog tabloida. Ali ovakve pretpostavke su se ubrzo pokazale pogrešnim. Liga je počela da se okreće reperima, uključujući Gaja, kako bi se što više približila kineskoj omladini. Plasirala je atraktivne spotove preko brojnih naloga na društvenim mrežama. Do avgusta prošle godine, centralna uprava lige imala je 26 takvih naloga sa više od 200 miliona pratilaca, prema China Youth Daily, ligaškim novinama. Glavni nalog lige na WeChat-u imao je 110 miliona pratilaca, što ga čini jednim od najvećih naloga na ovoj mreži, tvrdilo se u izveštaju. Organizacija je počela da sebe naziva tuantuan („liga-liga“). Na kineskom jeziku, dupliranje slogova je odraz simpatija i često se koristi za panda medvede.

Za zapadnu javnost, retorika koju koriste ovi nalozi daleko je od simpatične. Si je gurnuo ligu na prvu liniju kineskog onlajn nacionalizma, zasipajući internet kritikama Zapada. „Zašto ne možemo da iznesemo svoje mišljenje?“ pitao je čelnike lige 2013. „Dobro nadjačava zlo. Kada pozitivni onlajn glasovi postanu moćni, efekat negativnog javnog mnjenja se može umanjiti.” Nalozi lige su korišćeni za ciljanje zapadnih novinara, napade na disidente koji navodno podstiču „obojenu revoluciju“ i za širenje dezinformacija. Tokom 2021, liga je promovisala teoriju zavere da je Sars-Cov-2, virus koji izaziva kovid-19, razvijen u američkoj vojnoj laboratoriji u Fort Detriku u Merilendu. Hešteg koji je liga kreirala na Weibo-u da bi proširila ovu priču pregledan je 1,4 milijarde puta. Poslednjih nedelja nalozi lige su podsticali gnev javnosti protiv Japana zbog ispuštanja prečišćene otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima, pritom ignorišući mišljenja svetskih stručnjaka koji su podržali plan.

Nema sumnje da nacionalistička retorika uzbuđuje mnoge mlade Kineze. Međutim, manje je jasno koliko joj onlajn prisustvo pomaže da regrutuje „zdravu i energičnu novu krv“ za samu partiju. Zvanični podaci pokazuju da je članstvo palo za skoro 20 odsto otkako je Si postao kineski lider. Među Kinezima uzrasta 14-28, otprilike jedna trećina (74 miliona ljudi) su članovi lige. Ali ovaj podatak nužno ne odražava potrebu mladih ljudi da se pridruže. Sijeve reforme su imale za cilj da ligu učine elitnijom. Nastavnicima je rečeno da ne upisuju čitave razrede, kao što je nekada bilo uobičajeno (i još uvek je standardna praksa za Mlade pionire, tj. decu uzrasta od šest do 14 godina). Škole su dobile kvote koliko učenika mogu da regrutuju. Liga ne pokušava da omasovi članstvo u svojoj ciljnoj starosnoj grupi. Zaista, postavila je ograničenje od 30 odsto za 2025, što ne ukazuje na krupne promene. Ali zato pokušava da proširi članstvo u privatnim firmama i nevladinim organizacijama. Među 50 miliona registrovanih privatnih kompanija u Kini, prisustvo lige je još uvek malo. Međutim, između 2018. i januara 2022. broj ligaških filijala u takvim organizacijama se utrostručio i sada iznosi preko 300.000. U gradu Jinčuanu, zvaničnici lige su ove godine najavili plan za osnivanje filijala u svim firmama unutar industrijskih parkova do septembra. Uz pomoć nedavno razvijene baze podataka, poznate kao Smart League Building, organizacija može mnogo bolje da prati takve aktivnosti. Svi članovi lige moraju da registruju svoje lične podatke u ovom sistemu.

Sijeva želja da pojača uticaj lige odstupa od činjenice da je tokom svoje decenije na vlasti vodio borbu sa partijskim kadrovima koji su bivši uticajni ligaši. Takvi zvaničnici se često nazivaju tuanpai, ili članovi „ligaške frakcije“. Tokom Sijeve vladavine oni su postali daleko marginalniji na vrhu partijske hijerarhije. Ali malo je dokaza da je liga delovala kao frakcijski bastion; Si je prosto želeo da se okruži bivšim kolegama i podređenima, mada lično nikada nije služio u ligi. Francuski sociolog Žerom Dojon napominje da je administracija lige i dalje veliki izvor kadrova za rukovodeće pozicije u provincijama. Iz Sijeve perspektive, liga ima ključnu ulogu. Još pre deset godina upozoravao je njene kadrove na globalni „sukob ideologija“ i neprekidne napore „domaćih i stranih neprijateljskih snaga“ da vesternizuju i podele Kinu. Stoga je postalo još važnije, govorio je, da se kineskoj omladini pruže „jasne smernice“. Između povremenih obilazaka spomenika revolucije i činjenja dobrih dela u komšiluku, regrute očekuje dodatno grejanje stolice i proučavanje misli predsednika Sija.

(TheEconomist-ZTP, foto: Youtube/Prt Scr)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *