Direktor sajber uprave NSA: TikTok predstavlja ‘strateški’ izazov za Ameriku

Šef uprave za sajber bezbednost američke NSA, Rob Džojs, rekao je u ponedeljak da TikTok predstavlja „strateško pitanje“, a ne neposrednu „taktičku“ pretnju Sjedinjenim Državama. Govoreći na konferenciji u Severnoj Kaliforniji, Džojs je ponovio raniji stav agencije da je kineska društvena mreža nalik „napunjenom pištolju“ kojim bi kineska vlada mogla da utiče na sadržaje koje Amerikanci gledaju.

„Zašto biste trojanskog konja uveli u tvrđavu?” rekao je Džojs na konferenciji. On je naglasio da bi Kina mogla da iskoristi svoj uticaj u TikToku kako bi prikrila sadržaje koji kinesku naciju predstavljaju na loš način. Ove primedbe su na tragu ranijih izjava direktora FBI Kristofera Reja i direktora NSA Pola Nakasonea, koji su upozorili američke zakonodavce na mogućnost da se TikTok koristi za sprovođenje širokih političkih kampanja. Predsednik Džo Bajden je najavio svoju podršku zakonu koji je predložila grupa senatora povodom moguće zabrane TikToka i drugih stranih tehnologija koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

Prošle nedelje, članovi Predstavničkog doma Kongresa su ispitivali generalnog direktora TikToka Šu Zi Čua o korišćenju podataka ove aplikacije, a usled sve veće zabrinutosti za 150 miliona njenih američkih korisnika. Tokom svedočenja, Ču je više puta negirao da mreža deli podatke sa Komunističkom partijom Kine.

(Reuters-ZTP, foto: David A. Grogan/CNBC)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *