Britanija: MI5 upozorava na povišeni nivo terorističke pretnje u Severnoj Irskoj

Britanska obaveštajna agencija MI5 podigla je nivo rizika od terorističke pretnje u Severnoj Irskoj na „ozbiljan“, što znači da je napad vrlo verovatan. Odluka da se nivo pretnje vrati u drugu najvišu kategoriju usledila je nakon nedavnih napada na zgradu policije i nedeljama uoči okupljanja političkih lidera u pokrajini radi proslave 25. godišnjice mirovnog sporazuma kojim su okončane tri decenije nasilja. Američki predsednik Džo Bajden rekao je ovog meseca da je prihvatio poziv da poseti Severnu Irsku u aprilu, a i Bil i Hilari Klinton treba da prisustvuju događajima vezanim za godišnjicu.

„Javnost treba da ostane na oprezu, ali ne i da paniči, te da nastavi da prijavljuje sve sumnjive stvari koje primeti,“ rekao je Kris Hiton-Haris, britanski pokrajinski ministar u pisanoj izjavi. Britanska vlada je saopštila da je nivo rizika podignut nakon nedavnog napada na policajce koji se nužno ne dovodi u vezu sa godišnjicom. Pretnja je definisana kao ozbiljna još otkako je sistem uveden 2010. Spuštena je na nešto više od godinu dana, 2022. Šef policije Severne Irske Sajmon Birn rekao je da njegovi policajci neće biti odvraćeni od „pružanja vidljive, pristupačne i odgovorne policijske usluge fokusirane na zajednicu kako bi se narod zaštitio“.

Iako je mirovni sporazum iz 1998. u velikoj meri zaustavio trodecenijsko nasilje u pokrajini, policajci su i dalje sporadično na meti otcepljenih grupica nacionalističkih militanata koji se protive britanskoj vlasti u regionu. Policajac van dužnosti teško je povređen prošlog meseca nakon oružanog napada koji je prema policijskim izvorima izvršila nova IRA, mnogo manja grupa od Irske republikanske armije, koja se razoružala nakon sporazuma na Veliki petak. Dva napadača su pucala na glavnog inspektora Džona Koldvela dok je ubacivao lopte u svoj auto, nakon završenog treninga sa omladinskim fudbalskim timom.

Oko 3.600 ljudi je poginulo tokom borbi između irskih nacionalističkih militanata koji su tražili uniju sa ostatkom Irske i britanske vojske i probritanskih unionističkih militanata koji su želeli da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Lideri bi trebalo da se okupe u Belfastu u aprilu kako bi proslavili potpisivanje mirovnog sporazuma, koji je sklopljen 10. aprila 1998, uz delimično posredovanje kabineta tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona.

(Reuters-ZTP, foto: Jeff J Mitchell/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *