Uoči libijskih izbora: Neočekivani povratak Saifa al-Islama Gadafija

Prošle nedelje se Saif al-Islam Gadafi, sin i nekadašnji naslednik Moamera Gadafija, pojavio u libijskom pustinjskom gradu Sebha. Povučeni i ostareli Gadafi, koji je na nekoliko godina nestao iz javnosti, bio je obučen u odore koje su bile zaštitni znak njegovog oca, i posmatrajući sa daljine, izgledalo je kao da je sam Gadafi ustao iz svog neobeleženog saharskog groba.

Gadafi mlađi, koji se krio četiri godine, vratio se kako bi učestvovao u predsedničkim izborima u Libiji koji bi trebalo da se održe na Badnje veče. Otkako je libijski građanski rat formalno okončan prekidom vatre u oktobru 2020, UN nastavlja sa mirovnim procesom kako bi Libijcima omogućio da održe prve nacionalne izbore u poslednjih sedam godina. Inicijativa UN-a je osmišljena sa ciljem da spreči libijsku političku elitu da izvrši uticaj na izborni proces. Ipak, zbog lošeg upravljanja libijskim Forumom za politički dijalog, čitav proces je blokiran. Ovo je omogućilo Predstavničkom domu (HoR), libijskom parlamentu sa sedištem na istoku zemlje, da jednostrano progura krajnje spornu izbornu platformu.

Prema ovom zakonu, nakon prvog kruga predsedničkih izbora 24. decembra uslediće drugi krug i parlamentarni izbori početkom sledeće godine, pri čemu će HoR imati potpunu kontrolu nad čitavim procesom. Ovakav pristup podrazumeva da će libijska elita moći da interveniše i podrije izbore ako stvari ne budu išle željenim tokom. Uprkos oštrim osudama i neizvesnosti oko toga da li će se glasanje zaista održati, libijski moćnici igraju na više opcija. Bivši ministri, biznismeni, diplomate i vojni komandanti najavili su svoje kandidature. Ovo uključuje Kalifa Haftara, kontroverznog vojnog zapovednika koji je predvodio neuspelu ofanzivu na Tripoli (2019-2020) i koji je jasno ispoljio svoje autokratske ambicije.

Ipak, Haftarova predsednička kandidatura nije ni blizu toliko kontroverzna kao kandidatura Saifa al-Islama Gadafija, drugog Gadafijevog sina koji je podržao oca tokom revolucije u Libiji. Saifa je uhvatila anti-Gadafijevska brigada sa sedištem u gradu Zintanu 2011. On je godinama držan u planinama, iako je Međunarodni krivični sud želeo da mu sudi u Hagu zbog optužbi za ratne zločine, dok ga je sud u Tripoliju osudio na smrt u odsustvu. Gadafi je navodno preživeo pokušaj ubistva u zatvoru, a zatim su 2017. vlasti Zintana tvrdile da su ga oslobodile, iako godinama nije viđen u javnosti. Bilo je govorkanja o njegovom povratku, ali niko nije zasigurno znao da li je mrtav ili živ. Tako je bilo sve dok Njujork Tajms nije objavio intervju s njim ove godine, u kojem je Gadafi neobičnim jezikom ocrtao svoju političku strategiju: „Bio sam daleko od libijskog naroda deset godina. Morate se vraćati polako, polako. Kao striptiz…”

Saif ima podršku određenih zajednica u Libiji, iako je bio van politike gotovo deset godina. Ali njegove šanse za izbornu pobedu su male. Uprkos desetogodišnjem haosu, šira libijska javnost ima nema preteranu nostalgiju za Gadafijevom erom, dok revolucionarne ideologije ostaju prilično jake. Kada su se pojavile vesti o njegovoj kandidaturi, naoružane grupe u ključnim zapadnim gradovima poput Tripolija, Zavije i Misrate, krenule su na biračka mesta i odbacile mogućnost održavanja decembarskih izbora.

Zapravo, Saif nije ozbiljan predsednički takmac, već marioneta u rukama moćnih aktera koji žele da sabotiraju izborni proces. Figure poput Haftara i drugih režimskih ličnosti žele da ga iskoriste za privlačenje glasača na svoju stranu. Izvan Libije, sumnja se da ga Rusija godinama priprema za predsednika. Tokom 2019, dva ruska politička savetnika stigla u Libiju sa rezultatima anketa koje pokazuju da je Saif jedan od najpopularnijih kandidata u zemlji. Predstavili su Saifu svoj nacrt kampanje: ‘Saif Gadafi. Obnova Libije. Strategija’. Zauzvrat, Saif im je navodno ponudio kompromitujuće podatke o zapadnim političarima koji su primali donacije od njegove porodice. Nepoznato je šta se desilo sa Rusima i njihovim projektom. Ubrzo nakon povratka u njihov stan u Tripoliju uhapsila ih je tadašnja vlada. Ali za Moskvu Saif nije ozbiljan kandidat, već korisna figura preko koje mogu da upravljaju događajima u zemlji.

Saifova kandidatura je dolila ulje na predizbornu vatru. Domaći i strani akteri koji su već pokušavali da odlože ili otkažu izbore iskoristiće ovo kao opravdanje za svoje povlačenje iz izborne trke. Ali bez obzira na to da li će se izbori održati ili ne, i kako će Saif na njima proći, male su šanse za političku ili ekonomsku stabilnost u Libiji. Za to će biti potreban konsenzus o sudbini polusuverenih institucija, raspuštenih milicija i podeljenih finansijskih entiteta koji čine libijsku državu danas.

(TheSpectator-ZTP, foto: France 24)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *