Direktor australijske službe: Prioritet ASIS-a je regrutovanje više stranih obaveštajaca

Australijska obaveštajna služba mora hitnije da regrutuje strane špijune nego u bilo kom trenutku od prvih godina Hladnog rata, rekao je šef glavne australijske spoljne obaveštajne agencije. Pol Sajmon, direktor australijske Tajne obaveštajne službe (ASIS), govorio je na javnom događaju povodom obeležavanja 70. godišnjice istorije ove organizacije. Bio je to redak nastup šefa tajnovite spoljne obaveštajne službe Australije.

Sajmonov govor je u Sidneju održan je Institutu Loui, nezavisnom australijskom telu koje se bavi međunarodnim odnosima. Tokom svog obraćanja Sajmon je govorio o nizu pitanja koja se tiču geopolitičkih prioriteta Australije i njihovoj vezi sa obaveštajnim operacijama. Prisutnima je rekao da primarni zadatak ASIS-a ostaje regrutovanje stranih subjekata za špijuniranje u korist Australije.

Međutim, dodao je da razvoj situacije pojačava „potrebu za regrutovanjem novih špijuna“ više nego ikada pre. Prema Sajmonu, ASIS treba da „regrutuje i aktivira se više nnego u bilo kom drugom trenutku u našoj 70-godišnjoj istoriji“. U tom smislu, Kina ostaje u strateškom fokusu ASIS-a, s obzirom na njenu ulogu u regionu. Sajmon je ustvrdio da postoje naznake da je sve veći broj kineskih državnih „službenika i pojedinaca“ „zainteresovan za vezu“ sa ASIS-om. Prema njegovim rečima, mnogi Kinezi su zabrinuti zbog uspona „prisilne monokulture“ u Kini i žele da to zaustave.

U drugom delu govora, direktor ASIS-a se dotakao izazova operativnog obaveštajnog rada (HUMINT), za koji je ASIS specijalizovan. On je ove izazove opisao kao „izuzetne“ i rekao da su rezultat interakcije između „složenog strateškog okruženja i intenzivnih kontraobaveštajnih napora“ australijskih protivnika, kao i mnoštva „nastalih i nastajućih tehnologija“. Ove tehnologije predstavljaju „egzistencijalni rizik” za HUMINT operacije, jer su aktivnosti ove organizacije „sve više uočljive“, rekao je Sajmon.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *