Delo ukrajinskih službi? Provladin aktivista nastradao u bombaškom napadu u Rusiji

Snažna eksplozija, verovatno izazvana bombom skrivenom u ukrasnoj figurici, usmrtila je jednog od najistaknutijih ruskih blogera za vreme javnog nastupa u centru Sankt Peterburga. U napadu je ubijen Maksim Fomin (40), poznat u krugovima onlajn blogera pod pseudonimom Vladlen Tatarski. Rođen u istočnoj Ukrajini, Fomin je podržavao proruski secesionistički pokret u Donbasu. Do 2021, kada je dobio rusko državljanstvo, već je bio stekao ime kao prokremaljski vojni bloger na aplikaciji Telegram.

Kada je ruska vojska 2022. ponovo izvršila invaziju na Ukrajinu, Fomin je koristio svoj nalog na Telegramu da širi proruske vesti među svojih gotovo 600.000 pratilaca. Ubrzo je postao poznat kao vojni analitičar na ruskoj državnoj televiziji. Takođe je autor nekoliko knjiga koje zastupaju ruske nacionalističke stavove. Fominov onlajn aktivizam postao je simbol nove generacije ruskih blogera koji koriste svoj uticaj na ruske korisnike interneta kako bi promovisali prokremaljske političke stavove.

U nedelju popodne, Fomin je bio glavni govornik na tribini održanoj u centru Sankt Peterburga, u kafeu Street Food Bar #1. Ovaj objekat je nekada pripadao Jevgeniju Prigožinu, jednom od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina. Prigožin je navodni vlasnik privatne vojne kompanije Vagner. Veruje se da je 2019. Prigožin poklonio objekat grupi prokremaljskih aktivista, koji su ga od tada koristili za održavanje nacionalističkih skupova.

Tribinu je organizovao Cyber Front Z, krovna organizacija ruskih nacionalističkih blogera, koji sebe na Telegramu nazivaju prokremaljskom sajber vojskom. Prema izveštajima, događaju je prisustvovalo najmanje 100 ljudi. Neposredno pre početka događaja, nepoznata žena je pokušala da uđe u objekat noseći veliku kutiju. Ona je organizatorima događaja na ulazu rekla da se u kutiji nalazi figurica koju namerava da pokloni Fominu.

Prema nekim izveštajima, organizatori tribine su pokušali da iz bezbednosnih razloga spreče ženu da uđe u prostoriju. Međutim, sam Fomin je ženi dao dozvolu da uđe u objekat sa kutijom. Nekoliko trenutaka kasnije, jedan od organizatora je Fominu dao figuricu, koja je izgledala kao bista vojnika sa šlemom koji je navodno ličio na Fomina. Nekoliko minuta kasnije, u eksploziji je nastradao Fomin, dok je povređeno najmanje 30 ljudi, od kojih je većina prevezena u obližnju bolnicu radi hitnog zbrinjavanja. Nakdnadni snimci iz prostorije potvrdili su veliku štetu nastalu eksplozijom.

Počinilac napada je za sada nepoznat. Neki ruski zvaničnici sugerisali su da ukrajinska vlada stoji iza Fominovog ubistva. Međutim, Kremlj nije dao zvaničnu izjavu u vezi sa incidentom. Čini se da je Fominovo ubistvo najteži napad na prokremaljske aktiviste u Rusiji od avgusta 2022, kada je bomba postavljena u automobil ubila Dariju Duginu u predgrađu Moskve. Dugina je bila ćerka Aleksandra Dugina, ruskog filozofa, koji je opisan kao ideološki arhitekta spoljne politike predsednika Putina.

(IntelNews-ZTP, foto: Profimedia)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *