Danska: Iranski separatisti osuđeni za špijuniranje u korist Saudijske Arabije

Danski sud je u petak osudio trojicu vođa iransko-arapske separatističke grupe sa sedištem u skandinavskoj zemlji za špijuniranje u korist saudijske obaveštajne službe između 2012. i 2020. Trojica osuđenika, starosti od 40 do 51 godine, od kojih je jedan državljanin Danske, članovi su separatističke organizacija ASMLA (Arapski borbeni pokret za oslobođenje Ahvaza), koju Iran smatra terorističkom grupom. Presuda će biti objavljena u martu. Preti im kazna do 12 godina zatvora.

Nakon dugotrajnog suđenja koje je održano iza zatvorenih vrata, sud u Roskildeu proglasio je trojicu krivim za „prikupljanje informacija o pojedincima i organizacijama, u Danskoj i inostranstvu, kao i o iranskim vojnim poslovima, i prenošenje tih informacija saudijskoj obaveštajnoj službi“. Trojka je takođe proglašena krivom za „promovisanje terorizma“ usled podrške aktivnostima oružanog krila ASMLA. Porota je utvrdila da su „akcije i napadi ovih pokreta teroristički napadi koji prevazilaze granice legitimne borbe za slobodu“.

Takođe su osuđeni za „finansiranje i pokušaj finansiranja terorizma“, pošto su primili 15 miliona kruna (2 miliona evra) od saudijske obaveštajne agencije, i jer su pokušali da pribave još 15 miliona iz istog izvora. Novac je bio namenjen finansiranju aktivnosti ASMLA, utvrdio je sud. Njih trojica su u pritvoru u Danskoj od februara 2020, pod posebnom zaštitom zbog osetljive prirode slučaja.

Slučaj seže do 2018, kada je jedan od trojice bio meta napada koji je navodno sponzorisao iranski režim u znak odmazde za ubistvo 24 osobe u Ahvazu, na jugozapadu Irana, u septembru 2018. Teheran je formalno negirao planiranje napada u Danskoj, ali je 2020. danski sud osudio Iranca iz Norveške na sedam godina zatvora zbog njegove uloge u operaciji. Zahvaljujući tom slučaju su danske vlasti ušle u trag aktivnostima trojke iz ASMLA.

(thelocal.de-ZTP, foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *