Danska bezbednost pomagala američkoj NSA da špijunira Angelu Merkel?

Danska tajna služba pomagala je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira lidere EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, otkrila je istraga evropskih medija objavljena u nedelju. Da je SAD špijunirala svoje saveznike poznato je još od 2013., ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima je detaljno opisana podrška Danske vojnoobaveštajne službe (FE) američkoj NSA.

Izveštaj je pokazao da je susedna država i saveznica Nemačke učestvovala u američkim špijunskim operacijama koje su ciljale kancelarku i predsednika. Tadašnji kandidat za kancelara iz partije levog centra (SPD), Per Štajnbruk, takođe je bio meta, otkriva se u novom izveštaju. Izvori iz tajnih službi prosledili su informacije medijskom timu koji uključuje danske, švedske i norveške emitere (DR, SVT i NRK), kao i francuski list Le Monde, nemački list Suddeutsche Zeitung i nemačke javne emitere NDR i VDR.

Štajnbruk je razgovarao sa nemačkim članovima istraživačkog tima nakon što je saznao za špijunske operacije. „Politički, ovo smatram skandalom,“ rekao je. Iako zapadne države imaju aktivne obaveštajne službe, činjenica da su danske vlasti špijunirale svoje partnere pokazala je „da rade na svoju ruku“. Ni Merkel ni Štajnmajer nisu imali „nikakva saznanja“ o špijunskim operacijama koje su sprovodili danski operativci. Portparol je rekao da je kancelarka obaveštena o slučaju.

Objekti Danske vojnoobaveštajne službe, Kastelet/Kopenhagen (foto: Imgur)

Danska vlada je najkasnije do 2015. saznala za saradnju njihove tajne službe sa NSA. Podatke o saradnji su počeli da sakupljaju između 2012. i 2014., u okviru tajnog Dunhammer izveštaja, a nakon istupa uzbunjivača i službenika NSA Edvarda Snoudena. Podaci koje su prikupili jasno su pokazali da je FE pomagao NSA da špijunira vodeće političare u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Francuskoj, kao i u Nemačkoj.

Danska obaveštajna služba takođe je pomagala američkoj agenciji da špijunira danska ministarstva spoljnih poslova i finansija, kao i danske proizvođače oružja. FE je sarađivala sa NSA i na špijunskim operacijama protiv same vlade SAD-a. Otkrivši dokle je išla saradnja između obaveštajnih službi dve zemlje, danska vlada je primorala kompletno rukovodstvo FE da odstupi sa dužnosti 2020. godine.

Danski stručnjak za bezbednost Tomas Vegener Fris smatra da je FE morala da odluči sa kojim će globalnim partnerima bliže sarađivati. „Doneli su jasnu odluku da rade sa Amerikancima i protiv svojih evropskih partnera,“ rekao je NDR-u. Vest nije iznenadila Patrika Sensburga, šefa nemačkog skupštinskog odbora za istragu skandala sa NSA. Ovaj poslanik iz Merkeline partije (CDU) kaže da je važno razumeti šta pokreće tajne službe. „Ne radi se o prijateljstvu. Ne radi se o moralno-etičkim principima. Radi se o interesima,“ rekao je za NDR.

NSA, FE i dansko ministarstvo odbrane nisu odgovarali na novinarska pitanja, međutim, u zvaničnoj izjavi Ministarstva odbrane Danske kaže se da je „sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo“.

(DW-ZTP, foto: Imgur)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *