Izveštaj UN-a: Odbegli vojni dron lovio ljudsku metu bez prethodnih instrukcija?

Naoružani vojni dron „lovio je ljudsku metu“ a da mu to nije bilo naređeno, što je prvi takav zabeležen slučaj, izvestio je portal New Scientist na osnovu izveštaja UN-a. Incident se dogodio u martu 2020., kada je kvadkopter KARGU-2 samostalno napao čoveka tokom sukoba između libijskih provladinih snaga i vojne frakcije koju je predvodio general Kalifa Haftar, objavio je Daily Star.

Dron turske proizvodnje, KARGU-2, predviđen za asimetrično ratovanje i antiterorističke operacije, gađao je jednog od Haftarovih vojnika pri pokušaju povlačenja, preneo je list. Dron, koji može biti programiran da detonira pri udaru, radio je u „visoko efikasnom“ autonomnom režimu koji nije zahtevao ljudsku kontrolu, navodi New York Post.

„Naoružani autonomni sistemi programirani su za napad na ciljeve bez potrebe za razmenom podataka između operatera i municije; to je princip ‘pronađi, pucaj i zaboravi’ realizovan u praksi,” navodi se u izveštaju ekspertskog panela Saveta bezbednosti UN-a za Libiju.

Ovo je verovatno prvi put da su dronovi napali ljude bez prethodnih uputstava, izjavio je Zak Kalenborn, savetnik za nacionalnu bezbednost i stručnjak za bespilotne sisteme i dronove. Kalenborn je izrazio zabrinutost zbog buduće upotrebe autonomnih dronova. „Koliko je neprecizan njihov sistem prepoznavanja meta?“ rekao je. „Koliko često pogreši u identifikaciji ciljeva?“

Džek Votling, britanski istraživač kopnenog ratovanja, kaže za New Scientist da ovaj incident zahteva hitnu diskusiju o regulaciji autonomnog naoružanja. Human Rights Watch je pozvao na gašenje tzv. „robota ubica“ i založio se za „preventivnu zabranu razvoja, proizvodnje i upotrebe potpuno autonomnog oružja“, navodi se u izveštaju organizacije.

(BusinessInsider-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *