Havaji: Raketni test američke vojske omanuo nakon pojave ruskog špijunskog broda

Testiranje protivraketne odbrane, koje je prethodno odloženo zbog prisustva ruskog špijunskog broda blizu obale Havaja, izvršeno je lansiranjem SM-6 raketa koje nisu uspele da presretnu balističku raketu srednjeg dometa. Agencija za protivraketnu odbranu, u saradnji sa američkom mornaricom, rekla je da je sprovela test oružanog sistema Aeagis 31.

„Cilj testa bio je da se demonstrira sposobnost Aegis raketnog sistema da otkrije, prati i presretne balistički projektil srednjeg dometa sa salvom SM-6 Dual II raketa. Međutim, presretanje nije postignuto,“ navodi se u saopštenju agencije. Zvaničnici su pokrenuli „opsežnu reviziju“ kako bi ustanovili razlog neuspešnog presretanja, dodala je agencija.

Ruski špijunski brod, koji je nekoliko dana plovio međunarodnim vodama blizu ostrva Kaui, odložio je planirano raketno testiranje, rekao je jedan zvaničnik u sredu. Oficiri Američke pacifičke flote u Perl Harburu tada su izjavili da su „svesni ruskog broda koji deluje u međunarodnim vodama blizu Havaja, te da će nastaviti da ga nadziru dok je prisutan. Koristeći patrolne letelice, površinske brodove i združene kapacitete, možemo pažljivo da pratimo sva plovila u Indo-pacifičkom području.“

Jedan vojni zvaničnik je potvrdio da je test odložen jer SAD nisu htele da rusko plovilo „pokupi“ informacije. Agencija za protivraketnu odbranu je izvestila da je „test izveden u zadatom roku i da nije bilo odlaganja“. Bilo je izvesne zabune oko toga da li je ruski brod napustio havajska ostrva. Američki pomorski institut, koji je prvi izvestio o prisustvu broda, precizirao je da je reč o brodu Karelija (SSV-535), tj. obaveštajnom plovilu ruske mornarice klase Višnja.

Brod je inače stacioniran u Vladivostoku, i jedan je od sedam plovila specijalizovanih za signalnu bezbednost. Veb sajt navyrecognition.com pisao je 2017. da je Karelija bila zapuštena više od 10 godina, sve do januara 2014. kada je izvršena „sveobuhvatna popravka i nadogradnja broda“. Posle toga je predat ruskoj pacifičkoj floti. Brod je delovao 13 nautičkih milja zapadno od Kauija, u međunarodnim vodama, dok je granica teritorijalnih voda na 12 nautičkih milja.

Rusija testira hipersonično oružje i možda želi uvid u naše raketne sisteme kako bi poboljšala sposobnost hipersoničnog oružja da prodre u našu odbranu,“ rekao je penzionisani mornarički kapetan Karl Šuster, ranije direktor obaveštajnog centra američke Pacifičke komande. Dodao je da je test protivraketne odbrane „prilika za obaveštajni rad koja se ne propušta“.

Riki Elison, predsednik neprofitne Alijanse za protivraketnu odbranu, kaže da je test verovatno bio fokusiran na rastuću hipersoničnu pretnju, što je pobudilo interesovanje Rusije. „Test je trebalo da ispita kapacitete SAD-a u sferi hipersoničnih raketa, gde postoji velika konkurencija sa Rusijom i Kinom,“ rekao je Elison.

Agencija za protivraketnu odbranu nije najavila vreme sprovođenja testa na Kauiju, i obično izdaje saopštenja nakon obavljenih operacija.

(Military.com-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *