Dakle, odakle je došao Covid-19?

Mogućnost da je koronavirus “procureo” iz laboratorije u Vuhanu ne možemo odbaciti kao još jednu teoriju zavere.

Prošle godine je Juan Žiming objavio članak u stručnom časopisu o biosigurnosti, izražavajući zabrinutost zbog laboratorija visokog rizika u Kini. Priznao je da su troškovi održavanja “generalno zapostavljeni“, a nekoliko najboljih istraživačkih centara nije imalo dovoljno sredstava za “rutinske, ali vitalne procese”. Otvoreno je rekao da su “privremeno zaposleni istraživači“ obavljali rad stručnog osoblja, što “otežava identifikaciju i ublažavanje potencijalnih opasnosti”.

U drugom članku, koji je napisao zajedno sa četvoricom kolega, izneo je da bi njihove sisteme biološke bezbednosti trebalo “dalje poboljšati i ojačati“.

Danas njegove reči imaju neuporedivo veću težinu. Jer profesor Juan je šef biološke bezbednosti na vuhanskom Institutu za virusologiju (ViV), prvoj laboratoriji u Kini sa najvišim statusom biološke sigurnosti. U njoj se obavljaju detaljna istraživanja virusa slepih miševa, zbog čega ju je američki predsednik proglasio mogućim izvorom koronavirusa i globalne epidemije. Međutim, Juan je odbacio mogućnost da je ova bolest mogla procuriti iz njegove laboratorije, insistirajući da se pridržavaju strogih bezbednosnih procedura. “Nema šanse da je ovaj virus došao od nas”, rekao je državnim medijima, i poput drugih kineskih zvaničnika uzvratio da se virus pre pojavio u Sjedinjenim Državama, a ne u njegovom gradu.

S obzirom na alarmantnost situacije, nije čudno što je prof. Juan postao toliko uveren u sigurnost svoje laboratorije. On je ujedno i najviši funkcioner Komunističke partije u vuhanskom Institutu. Ukoliko bi se ikada dokazalo da je pandemija izbila zbog ljudske greške ili loše bezbednosti, posledice bi bile ogromne, i to ne samo za njega i njegovu laboratoriju. To bi uništilo javno poverenje u nauku, te podstaklo zahteve za odštetama širom sveta. Takođe bi uzdrmalo, a možda i srušilo kineski režim, u vreme kada pokušava da preuzme ulogu globalnog lidera.

Bivši parazitolog Univerziteta u Kingstonu (Engleska) Piter Dašak takođe insistira da “naučnici znaju da Covid-19 nije stvoren u laboratoriji“. Dašak je godinama proučavao prenošenje bolesti sa životinja na ljude, ostvarujući intenzivnu saradnju sa naučnicima iz Vuhana. Američki Nacionalni insitut za zdravstvo prekinuo 15-godišnje istraživanje, pravdajući takav potez brigom za bezbednost. Dašak nije krio svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom, što donekle objašnjava njegovo zastupanje kineske strane u vreme pandemije.

Ukoliko se oslonimo na činjenice, u ovoj fazi pandemije nemamo jasnu predstavu o poreklu Covida-19. To može biti prirodni zoonotski virus koji je prešao sa životinja, poput ebole i Sars-a s početka ovog veka. Međutim, posredni prenosilac virusa još uvek nije prinađen, što je dalje podstaklo bujanje zavereničkih teorija o biološkom oružju i namernom puštanju virusa od strane kineskog režima. Može li se sa potpunim ubeđenjem odbaciti teza da je Sars-Cov-2, kao novi soj koronavirusa, slučajno procurio iz jedne od laboratorija u Vuhanu?

Jedno je sigurno, pandemija nije krenula sa pijace divljih životinja u Vuhanu, koju je Peking prvobitno označio kao izvor zaraze. Ovaj market je zatvoren i počišćen dan nakon što su kineski zvaničnici izvestili Svetsku zdravstvenu organizaciju o neobičnoj novoj bolesti. Tada smo ostali uskraćeni za analize uzoraka prikupljenih na licu mesta. Ipak, u januaru je direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džordž Gao Fu, decidirano tvrdio da pijaca jeste mesto porekla virusa. Nakon niza studija koje su osporile taj narativ, već narednog meseca je priznao da greši.

Kao najbolji kineski epidemiolog, Gao Fu je u ranijem televizijskom intervjuu izneo nešto zanimljivo. Primetio je da je ovo sedmi koronavirus koji inficira ljude, a zatim dodao da se niko od njegovih prethodnika nije slično ponašao. “Delovanje ovog virusa nije poput koronavirusa“, ​​rekao je.

Slične primedbe izneli su i drugi istraživači. Dva naučnika sa Harvarda i MIT-a, zajedno sa kolegom sa British Columbia univerziteta, odbacili su teoriju o divljoj pijaci i to na osnovu dostupnih genetskih podataka. Ali naučnici su bili iznenađeni otrkićem da je Sars-Cov-2 bio “unapred podešen za prenos na čoveka”, poredeći njegovu genetsku stabilnost sa mutacijama virusa Sars-a između 2002. i 2004. godine.

Usledila je studija australijskog tima istraživača, koji je utvrdio da virus nije “tipičan za normalnu zoonotsku infekciju“, jer je „jedinstveno prilagođen za inficiranje ljudi“. Nikolaj Petrovski, profesor medicine sa Univerziteta Flinders koji je vodio studiju, potvrdio je nalaze Gao Fua, tvrdeći da nikada nije video takvo ponašanje zoonotskog virusa. Takođe je ukazao na nešto o čemu su drugi naučnici privatno spekulisali: proučavanje virusa najsličnijih Sars-Cov-2 u Vuhanu, teklo je istovremeno sa njihovom saradnjom sa američkim laboratorijama. “Trenutno nema dokaza o curenju, ali ima dovoljno podataka za osnovanu sumnju“, rekao je. “Ta mogućnost ostaje, sve dok se faktički ne odbaci.”

(unherd-ZTP, foto: EPA-EFC)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *