Robot zidar: Hadrien X je prekretnica u građevini (video)

Australijska građevinska kompanija napravila je prvog svetskog robota koji može da položi više cigala za sat vremena nego što mogu dva radnika dnevno.

Kompanija FBR je na razvoju robota Hadrian X radila pet godina, a početkom ovog meseca ga je zaposlila na izgradnji izložbene kuće u gradu Pertu. Hadrian X je robotska ruka duga 30 metara koja se može montirati na kamion ili automobil i slagati cigle preciznije i brže od ljudskih zidara.

Robot je izložbenu kuću sagradio u samo tri smene, pritom polažući i do 200 cigala na sat. Hadrian X koristi tehnologiju dinamičke stabilizacije što znači da može reagovati na vetar, vibracije i druge ometajuće faktore, što omogućava precizno postavljanje svake cigle.

Mašina korsiti specijalne blokove koji su oko 12 puta veći od standardnih opeka. Takođe, ovi blokovi imaju manju težinu i ostavljaju manje otpada.

Menadžer projekta Den Mekril izjavio je da nedavno sagrađena izložbena kuća predstavlja pravu revoluciju u građevinarstvu. “Radili smo na ovom projektu dugo i naporno, tako da je ovo bila prva prilika pokažemo koliko smo postigli”, dodao je.

Mekril kaže da se Hadrian X može koristiti u bilo kojoj zemlji i da je čak u stanju da otkrije da li su cigle nepravilno složene. Robota kontroliše kompjuterski sistem koji stvara 3D modele kuća, proračunava potrebne materijale i izdaje komande za konkretne zadatke.

Prošle godine robot je za samo tri dana sagradio kuću od 180 kvadrata, sa tri spavaće sobe i dva kupatila. Za isti zadatak ljudima bi trebalo nekoliko nedelja. Hadrian X trenutno polaže do 200 cigala na sat, a cilj da se norma poveća na 1000. Poređenja radi, građevinski radnici mogu da postave oko 500 cigala dnevno.

Kompanija FBR je 2017-te iznela procenu da bi troškovi izrade robota za druge firme iznosili oko dva miliona dolara. Konstruktori prvog svetskog robota-zidara nadaju se da će ovakava mašina osloboditi radnike za druge zadatke i zamorni posao slaganja cigle poslati u istoriju.

(dailymail-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *