Biznismen osuđen za ilegalno lobiranje, tvrdi da je radio za agenta CIA-e

Džet-seter i imućni donator Imad Zuberi, koji je finansirao kampanje Hilari Klinton i Donalda Trampa, tvrdi da ga je CIA regrutovala za prikupljanje obaveštajnih podataka u inostranstvu, prenosi Insider. U sudskim dokumentima se navodi da je Zuberi preko svoje veze u CIA-i lobirao u SAD-u u korist strane države, sa ciljem „oblikovanja stavova članova Kongresa i zvaničnika Obamine administracije“.

Ako su navodi tačni, pokušaj lobiranja smatra se kršenjem propisa koji ograničavaju aktivnosti CIA-e na američkom tlu. „Po zakonu, CIA ne sme da izvodi operacije u ovoj zemlji,“ kaže Robert Dajc, bivši savetnik direktora obaveštajne agencije. Ako je operativac CIA-e pokušavao potajno da utiče na američke zvaničnike, to bi moglo imati nesagledive posledice na Kapitolu. Operativcima CIA-e strogo je zabranjeno „petljanje sa američkim političarima“ bez njihovog znanja, dodao je Dajc, naglasivši da nije upoznat sa Zuberijem i njegovim sudskim procesom.

Zuberi, kojem preti 12 godina zatvora zbog nezakonitog finansiranja kampanje, odbio je da komentariše dokumente na osnovu kojih bi mogao da povuče priznanje krivice i uloži žalbu na presudu. Njegovi advokati su podneli dve žalbe CIA-i, tražeći od generalnog inspektora agencije da otvori unutrašnju istragu. Zuberi je 2019. priznao krivicu za ilegalne priloge kampanji, falsifikovanje evidencije lobiranja i utaju poreza. Federalni tužioci su optužili Zuberija za ilegalne donacije kampanji Klintonove i za presipanje novca iz stranih izvora u Obaminu kampanju i inauguraciju. Zuberiju su sredstva nadoknađena od strane pravih donatora, uključiv i nekoliko stranaca kojima je zabranjeno finansiranje američkih kandidata.

Zuberi je platio zaostali porez i penale u iznosu od 17,4 miliona dolara. Kao kalifornijski biznismen sa znanjem pet stranih jezika, Zuberi je odlično znao gde se ukrštaju novac i geopolitika. Često je leteo iz svog doma u Los Anđelesu na sastanke u Parizu, Ženevi i Abu Dabiju, sklapajući unosne poslove u sektoru tehnologija i nekretnina. Pred izricanje presude, njegova imovina je procenjena na 32.370.084 dolara, a mesečni prihod na 83.963$, uglavnom od rentiranja nekretnina. Zuberi jeste bio imućan, ali daleko od Forbsove liste 400 najbogatijih.

Međutim, u mutnom svetu partijskih donatora Zuberi je bio rok zvezda, vešto umrežen sa imućnim pojedincima i političkim kandidatima kojima je trebao njihov novac. Prikupljanje priloga za Obamu započeo je još 2008., a kasnije sređivao svojim stranim kontaktima da se slikaju sa tadašnjim potpredsednikom Bajdenom. Tokom 2015., dok je radio za Hilari Klinton, Zuberi nije uspeo da se registruje kao lobista i prevario je nekoliko svojih saradnika. Ta priča je dospela u inboks menadžera kampanje, Džona Podeste, koji ipak odlučio da se sastane sa Zuberijem. „Uzmi novac!“ pisao mu je službenik Klintonove u imejlu, nakon rasprave o tome da li prihvatiti Zuberijeve donacije.

Imad Zuberi ispred zgrade suda u Los Anđelesu (foto: Brian Melley/AP)

Nakon izbornog poraza Klintonove, Zuberi je naglo promenio stranu. Donirao je 900.000 dolara Trampovom timu i slikao se pored savetnika Majkla Koena u liftu Trampovog tornja. U liftu je bio i šef katarskog državnog fonda teškog 320 milijardi dolara, koji je kasnije izjavio da je večerao u hotelu Peninsula sa Koenom i Zuberijem. Tada su savezni tužioci već istraživali Zuberija, naročito zbog mogućih stranih donacija Trampovom timu. U februaru, nakon priznanja krivice po nizu optužbi, Zuberi je osuđen na 12 godina zatvora. Sada tvrdi da je nevin i da su svi prilozi Klintonovoj bili pripisani pravim donatorima. Federalni okružni sudija u Los Anđelesu naložio je Zuberiju da se javi u zatvor 18. juna, dok čeka ishod žalbenog postupka.

Sporno lobiranje, za koje se Zuberi izjasnio krivim, tiče se ugovora vrednog 8,5 miliona dolara koji je potpisao sa vladom Šri Lanke. Formalno, to je bio prilično jednostavan ugovor o pružanju savetničkih usluga na temu američke politike te „komercijalnih i diplomatskih interesa Šri Lanke“. Ali Zuberijev pravni tim sada tvrdi da je osuđenik na tom projektu radio sa agentom CIA-e. Projekat je već bio u toku kada je navodni agent stupio u kontakt sa Zuberijem i zatražio učešće u poslu. Imejlovi i drugi dokumenti dostupni Insider-u pokazuju da je agent imao ključnu ulogu u pripremi sastanaka između zvaničnika Šri Lanke i nekoliko senatora i kongresmena, kao i prijema u ambasadi Šri Lanke u Vašingtonu.

Kao i kod mnogih pokušaja lobiranja, projekat Šri Lanke nije realizovan. Lobisti i advokati koji su radili kao podizvođači na projektu rekli su Insider-u da je Zuberijev tim bio neiskusan i da su fakture ostale neplaćene. Takođe kažu da se navodni agent CIA-e ponašao nespretno i delovao nervozno u blizini državnih zvaničnika. Naravno, moguće je da je priča o mahinacijama CIA-e samo pokušaj Zuberija da izbegne zatvor. Ukoliko navodni agent nije radio za ili u ime CIA-e, njegov jedini prestup bilo bi neformalno lobiranje.

Ipak, na osnovu dokumenata koje je Insider pregledao, u kombinaciji sa intervjuima i javnim informacijama, ne možemo potpuno odbaciti Zuberijeve veze sa CIA-om. U komunikaciji sa kolegama, navodni agent se predstavljao kao savetnik koji je radio sa nekoliko američkih agencija, uključujući CIA-u; na njegovom LinkedIn profilu stoji da je nekada radio za Stejt department; u Kongresnoj evidenciji iz 2002., navodni agent se nalazi na listi diplomata Stejt departmenta.

Zuberijev pravni tim takođe ima veze sa CIA-om. Robert Etinger, bivši zamenik savetnika agencije, jedan je od Zuberijevih advokata. Hoze Rodrigez, bivši šef operacija u CIA, podneo je zapečaćenu izjavu tražeći blagu kaznu za Zuberija. Insider je odlučio da ne imenuje navodnog agenta CIA-e dok ne dobije povratne informacije ili komentar.

(BusinessInsider-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *