Bivši direktor CDC: Virus je pobegao iz laboratorije, nemam jasne dokaze

Dr Robert Redfild, bivši direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), smatra da je koronavirus pobegao iz laboratorije u Vuhanu. Međutim, mnogi stručnjaci su ovu teoriju odbacili kao malo verovatnu.

U intervjuu za CNN objavljenom u petak, Redfild je naglasio da je to njegovo „mišljenje“ o poreklu virusa i nije naveo nijedan dokaz za svoju teoriju. „Sada mi je dozvoljeno da imam mišljenje,“ dodao je. „I dalje mislim da je najverovatnije poreklo ovog patogena laboratorija u Vuhanu, odakle je uspeo da pobegne,“ rekao je Redfild za CNN. „Mnogi ljudi u to ne veruju, to je u redu. Nauka će to na kraju ustanoviti.“

O poreklu Sars-Cov-2 žestoko se raspravljalo, a neki stručnjaci smatraju da možda nikada nećemo saznati odakle tačno je virus došao. Teorija da je virus potekao iz laboratorije pojavila se na početku pandemije, kada su mnogi primetili da biološka laboratorija visoke bezbednosti u Vuhanu (Wuhan Institute of Virology), proučava koronaviruse.

Ipak, brojni naučnici veruju da se virus pojavio prirodno, prelazeći sa slepih miševa na drugu životinju, a zatim i na ljude. Nedavno je tim Svetske zdravstvene organizacije, koji istražuje poreklo Sars-Cov-2, izrazio slaganje sa ovom hipotezom; zvaničnici SZO rekli su da je virus verovatno prešao sa slepih miševa na farme divljih životinja u Kini, a zatim na ljude.

Redfild kaže da ne veruje u teoriju o slepim miševima. „Obično, kada patogen pređe sa zoonoze na ljude, treba mu neko vreme da postane efikasniji u prenošenju sa čoveka na čoveka,“ rekao je Redfild za CNN. „Jednostavno mislim da ovo nema biološkog smisla.“ Bivši šef CDC-a ne misli da je Sars-Cov-2 veštački stvoren, što je jedna od popularnih teorija, već samo da je prirodni begunac.

„Mislite li da je virus laboratorijski usavršavan za prenos?“ upitao je novinar CNN-a. „Da, zamislite da imam koronavirus na kojem radim. Da većina nas u laboratoriji pokušava da uzgoji virus, da mu pomognemo da se brže razvija, što bi nam omogućilo da izvodimo eksperimente,” rekao je naučnik. Ali neki stručnjaci su primetili da se genom Sars-Cov-2 suštinski razlikuje od ostalih koronavirusa koji su bili detaljno proučavani u vuhanskoj laboratoriji.

„Virus Sars-Cov-2 pokazuje bitne genetske razlike u odnosu na ranije poznate koronaviruse, one sa kojima bi laboratorija radila,“ rekao je u aprilu 2020. dr Adam Lauring, vanredni profesor mikrobiologije, imunologije i zaraznih bolesti na Univerzitetu Mičigen. „Zbog tih razlika je malo verovatno da je covid-19 posledica bekstva virusa iz laboratorije“.

Dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, odgovorio je na izjave dr Redfilda, rekavši CNN-u da „očigledno postoji čitav niz teorija… Dr Redfild je rekao da iznosi hipotetičko mišljenje, ali opet, postoje i druge teorije kojih se većina stručnjaka pridržava “.

(LiveScience-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *