Belgija: Eks-direktor vojne bezbednosti tvrdi da mu je ostavka iznuđena

General-major Filip Buke, do prošle nedelje šef vojnoobaveštajne službe (CGRS), negira da je ostavku podneo u dogovoru sa ministarkom odbrane Ludivin Dedonder. Buke, oficir koga su kolege visoko cenile, smenjen je sa funkcije zbog slučaja Jirgena Koningsa; reč je o vojniku koji je mesec dana bio u bekstvu, teško naoružan i spreman da napadne određene ciljeve, uključujući virusologa Marka Van Ransta.

Nakon intenzivne ali bezuspešne potrage, Konings je pronađen mrtav usled navodnog samoubistva. S obzirom da je CGRS označila Koningsa kao jednog od 30-ak vojnika sa krajnje desnim uverenjima, pretpostavljalo se da je Buke morao znati da ga je kancelarija za procenu rizika označila i kao potencijalnog teroristu, prvog belgijskog vojnika sa takvim profilom. Buke tvrdi da mu njegovo osoblje nikada nije saopštilo te informacije.

Dedonder je prošlog petka obznanila da je Buke udaljen sa funkcije, rekavši da je odluka doneta uz njegovu saradnju. Oficir je ovu tvrdnju negirao u dva tvita objavljena na ličnom profilu: „8. jula sam primio poruku da traže moju smenu, pa čak i pokretanje disciplinskih mera. 14. jula, parlamentarni odbor za odbranu ispitivao me je četiri sata, a rezultat je bio poznat istog dana: većina me je podržala,“ napisao je general-major.

Izjavu je dopunio u drugom tvitu: „15. jula, na dan kada je odlučena moja smena, postojale su dve mogućnosti. Rekao sam da ću ostati na poslu ako CGRS bude pojačan sa više osoblja. Druga opcija bila je moja smena. Izbor je sada poznat javnosti.“ Prilikom obznane Bukeovog odlaska, Dedonder je najavila da će ga zameniti viceadmiral Vim Robereht.

Nedavni izveštaj De Standaard-a otkriva da je Buke imao samo nekoliko dana za pripremu pre izlaska pred članove skupštinskog odbora; prošao je i dva ispitivanja pred nezavisnim odborom za obaveštajne poslove i generalnim inspektorom odbrambenih snaga. Oba izveštaja su više upirala prstom u političko rukovođenje slučajem, dakle u kancelariju ministarke odbrane. Prošlog vikenda, u danima nakon Bukeovog otkaza, oglasilo se nekoliko istaknutih oficira.

Zamenik šefa odbrane Mark Tis: „Us*an dan na poslu za sada. Nadam se da će popodne biti bolje.“ Pjer Žerar, komandant kopnene vojske: „Cena je previsoka. Zaista crni dani za armiju, koja iz ovoga neće izaći neokaljana.“ General-major Pjer Nirink: „Kao da će izbacivanje uzornog oficira rešiti probleme izazvane odlukama civilne vlasti.“ Penzionisani armijski general Gi Buksenšmit, optužujući Dedonderovu za „nesposobnost“, uputio je reči podrške Bukeu: „Mi kao vojska vas svim srcem podržavamo.“

(BrusselsTimes-ZTP, foto: Le Soir)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *