Balkan: Pranje novca kroz građevinske projekte dostiže rekordne vrednosti

12. maja, tužilaštvo Severne Makedonije optužilo je bivšeg premijera Nikolu Gruevskog za pranje novca. U optužnici stoji da je novac doniran negovoj stranci provukao kroz račune u afričkom Belizeu kako bi ilegalno kupio imovinu i prikrio njeno vlasništvo. Gruevski tvrdi da je ceo slučaj politički motivisan.

S druge strane, na Jahorini, popularnom bosanskom skijalištu, gangsteri i državni zvaničnici koje su korumpirali ulažu u hotele. Čini se da korupcija cveta na sve strane. Jedan albanski iseljenik, koji je započeo izgradnju stambenog bloka blizu svog doma u Valoni na jugu Albanije, žali se da je projekat obustavljen jer je odbio da plati mito za neophodne građevinske dozvole.

Širom Balkana prljavi novac se pere kroz nekretnine, uz opšti haos na tržištu i naduvavanje cena, što izaziva gnev običnih građana koji traže krov nad glavom. Nove raskošne kule niču u Tirani, Prištini i Beogradu. Iako su balkanske ekonomije teško pogođene pandemijom covida-19, cene nekretnina su neprekidno rasle. U Tirani su se udvostručile u odnosu na 2017. godinu. U Albaniji je trgovina nekretninama prošle godine porasla je za 6,7%.

Pranje novca od droge, posebno od trgovine kokainom, koja je naglo porasla u poslednjih nekoliko godina, jedan je od razloga za rekordni rast cena, otkriva novi izveštaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. Drugi razlog je potreba korumpiranih političara da ulože svoj novac. Sve balkanske zemlje imaju solidne zakone o pranju novca, ali je njihova primena slaba i nedosledna.

Tokom protekle decenije balkanski kriminalni sindikati su prerasli svoje male matične zemlje. Sada veliki deo novca zarađuju u inostranstvu. Stoga pozamašan deo profita ostaje u inostranstvu u vidu novih investicija, navodi se u izveštaju. Ali deo novca se ulaže i na domaćem terenu. Fatjona Mejdini, jedna od autorki istraživanja, kaže da su vlade Balkana licemerne u vezi sa pranjem novca. Formalno žele da ga suzbiju, ali istovremeno pozdravalju investicije i otvaranje radnih mesta koje prljavi novac omogućava.

Što se tiče samih mafijaša, nemilosrdnih u zarađivanju novca, investicije su prikazale njihovu konzervativnu stranu. „Oni nemaju mašte,“ primećuje Mejdini, zbog čega više vole ciglu i malter nego razne druge delatnosti kroz koje bi mogli da operu svoj kapital.

(TheEconomist-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *