AstraZeneca: Novi lek smanjuje rizik od težeg oblika kovida-19 za 50%

AstraZenekin lek na bazi antitela smanjio je rizik od teškog oblika kovida-19 za najmanje 50 odsto, pokazalo je istraživanje koje je kompanija objavila u ponedeljak. Injekcija, nazvana AZD7442, sadrži dve kategorije antitela generisane iz krvi osoba koje su preležale kovid-19. To je prvi lek ove vrste koji dokazano sprečava ili leči kovid-19, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je već zatražila odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za upotrebu AZD7442 u prevenciji kovida-19, nakon što su rezultati ispitivanja u avgustu pokazali da smanjuje rizik od simptomatske bolesti za 77 odsto. Sada bi zdravstvenim agencijama trebalo da  prosledi najnovije podatke, navodi se u medijskom dopisu. Nedavno je i Merck, američka farmaceutska kompanija, takođe zatražila da FDA odobri njenu pilulu za lečenje kovida, koja je tokom kliničkih ispitivanja prepolovila rizik od hospitalizacije ili smrtnog ishoda.

Rezultati AstraZenece pokazali su da se rizik od ozbiljnog kovida-19 ili smrti prepolovio kada su pacijenti dobili lek sedam dana od pojave simptoma, saopštila je kompanija. Od 407 osoba koje su dobile lek, 18 je umrlo ili razvilo težak kovid-19-u poređenju sa 37 od 415 ljudi koji su dobili injekciju fiziološkog rastvora. Kada je AZD7442 primenjen ranije, pet dana od pojave simptoma, rizik od teškog kovida-19 smanjen je za 67 odsto, prema izvorima iz kompanije. U istom period, devet od 253 učesnika u AZD7442 grupi razvilo je težak kovid-19 ili umrlo, u poređenju sa 27 od 251 u placebo grupi.

AstraZeneca je testirala lek na 822 odrasle osobe sa blagim do umerenim kovidom u 13 zemalja, uključujući SAD i Britaniju. Lek, koji sprečava da se koronavirus vezuje za ćelije tela, pacijenti „generalno dobro podnose“, stoji u saopštenju. Neželjenih posledica navodno nije bilo. Mene Pangalos, potpredsednik kompanije AstraZeneca, rekao je da „rana intervencija našim lekom može značajno da suzbije teško oboljevanje, uz kontinuiranu zaštitu najmanje šest meseci“.

AstraZeneca je ispitivala delovanje leka tokom perioda od 29 dana, a očekuje se da će pratiti učesnike istraživanja narednih 15 meseci. Početno testiranje pokazalo je da antitela traju najmanje devet meseci od davanja leka. Većina ispitanika (90%), imala je komorbiditete koji su povećavali rizik od teškog kovida-19, uključujući rak, dijabetes, gojaznost, hronične plućne bolesti ili astmu, kardiovaskularne bolesti ili imunosupresiju, a 13 odsto je bilo starije od 65 godina.

(BusinessInsider-ZTP, foto: Nathan Stirk/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *