Američki general: U Meksiku ima više ruskih obaveštajaca nego igde u svetu

Predsednik Meksika je izjavio da je njegova zemlja „suverena“, odgovarajući na komentare američkog vojnog zvaničnika da u Meksiku ima više ruskih obaveštajaca nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Ove tvrdnje je prošle nedelje izneo general američkog vazduhoplovstva Glen VanHerk (na slici), tokom saslušanja pred Senatskim komitetom za oružane snage.

General VanHerk je šef Severne komande SAD-a, jedne od jedanaest ratnih komandi američkog Ministarstva odbrane. Govoreći na saslušanju u četvrtak, oficir je rekao da je ruska ambasada u Meksiko Sitiju među najvećima u celoj Latinskoj Americi. Dodao je da u ambasadi radi neuobičajeno veliki broj oficira GRU-a, glavne ruske vojnoobaveštajna službe. Prema rečima Van Herka, GRU koristi ruske diplomatske objekte u Meksiku kao bazu za pristup Sjedinjenim Državama.

General je naglasio da su ruski i kineski obaveštajci bili „veoma aktivni“ u čitavoj oblasti koja potpada pod regionalnu upravu Severne komande SAD-a, uključujući i karipska ostrva poput Bahama. Dok se obaveštajno nadmetanje između Amerike i Rusije zahuktava oko Ukrajine, Latinska Amerika i Karibi su bezbednosno interesantni obaveštajnom osoblju obe velesile.

Govoreći prošlog petka na konferenciji za novinare u Meksiko Sitiju, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je izbegao pitanje novinara o navodima generala VanHerka. Na ponovljeni zahtev novinara, predsednik Obrador je rekao da on i njegov tim „nemaju informacije o tome“. U nastavku obraćanja je ustvrdio da je Meksiko „slobodna, nezavisna i suverena zemlja“, dodajući da teritorija zemlje nije baza iz koje bi „Moskva, Peking ili Vašington“ mogli da „špijuniraju bilo koga“. Ruska ambasada u Meksiko Sitiju za sada nije komentarisala tvrdnje generala Van Herka.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *