London: Dosije star 279 godina opisuje let NLO-a iznad Vestminstera

Opisi navodnog NLO-a kako leti iznad Londona pronađeni su u časopisu Royal Society Journal iz 1746, u vreme vladavine kralja Džordža II. Četiri godine ranije, 16. decembra, lekar Kromvel Mortimer prijavio je da je video neidentifikovani leteći objekat kako uzleće iznad centra britanske prestonice.

U to vreme, Mortimer je bio sekretar Kraljevskog društva i detaljno je opisao misteriozni objekat koji se „polako“ kretao iznad Sent Džejms parka dok se on vraćao kući u Vestminster u 20:40. Prema njegovim rečima, objekat leteo veoma sporo tako da je imao oko pola minuta da ga jasno pogleda. Iako 30 sekundi nije mnogo vremena, to je duže od uobičajenog posmatranja meteora i sličnih objekata. Stoga je čak je mogao da skicira dijagram objekta, koji je opisao u svom izveštaju iz 1746. za časopis Philosophical Transactions, tom XLIII, koji je nedavno izašao na videlo.

Napisao je: „Video sam svetlost koja se diže iza drveća i kuća na jugozapadu. Kada se podigla na visinu od oko 20 stepeni, kretala se gotovo paralelno sa horizontom i prešla preko kuća.” Dok je posmatrao objekat, njegova putanja je išla direktno preko Blumsberija i Kraljičinog trga, u pravcu kanala koji se nalazi pored njega. Nakon što ga je „izgubio iz vida iznad Hejmarketa“, autor dodaje: „Njegovo kretanje je bilo tako sporo da sam ga imao više od pola minuta u vidnom polju, što je dovoljno vremena da razmislim o njegovom izgledu.“

Njegov dijagram je prikazivao objekat sa gorućom glavom „u otvorenom kućištu, sa trakama od gvožđa“. NLO je imao dugačak svetlosni rep, koji je postepeno postajao sve slabiji, slično modernim avionima. The Sun je preneo reči britanskog lovca na NLO-e Stiva Mere: „To je prvi takav izveštaj. Ljudi su stajali na balkonu i svedočili tom prizoru. Bili su višeg statusa, što je podstaklo temeljnije istraživanje događaja.”

Bilo je mnogo viđenja NLO-a tokom godina, a visoki zvaničnik Pentagona je rekao američkom kongresu da je vojska imala 11 bliskih susreta i 400 viđenja NLO-a. Ova cifra se više nego udvostručila u proteklom periodu jer se stigma zbog prijavljivanja NLO-a smanjila nakon brojnih izveštaja američke vojske. U današnje vreme, „neidentifikovani leteći objekat“ ne mora nužno da upućuje na vanzemaljce, već bi to mogli da budu savremeni dronovi. Međutim, obećali su da će „pratiti podatke, gde god ih oni odveli“, opisujući takav pristup kao angažovanje svih raspoloživih kapaciteta.

Skot Brej, zamenik direktora pomorske obaveštajne službe, rekao je na saslušanju da je bilo objekata koje „ne može da objasni“ zbog „karakteristika leta“ ili radarskih očitavanja takvih letelica. On je na saslušanju pokazao snimak jednog takvog incidenta kada je sferni objekat proleteo pored kokpita aviona F-18.

(Express-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *