Požari u Sibiru: Temperature deset stepeni više od proseka (video)

Temperature na sibirskom Arktiku dostigle su rekordne vrednosti u junu, a u nekim oblastima se beleži porast od čak 10°C, prema podacima EU.

Naučnici kažu da je vrućina izazvala širenje požara u regionu, što je rezultiralo do sada neviđenim ispuštanjem oko 59 miliona tona ugljen-dioksida.

Vrela leta nisu retkost u Arktičkom krugu, ali poslednjih meseci primećuju se nenormalno visoke temperature. Stručnjaci smatraju da se Arktik zagreva dvostruko brže od globalnog proseka.

Karlo Buontempo, direktor evropske agencije za klimatske promene Kopernikus, izjavio je da je trend „zabrinjavajući“. Naučnici iz ove agencije kažu da je regionalna temperatura u proseku porasla za 5°C, što je za stepen više u odnosu na prethodno zabeležena dva najtoplija juna 2018. i 2019. godine.

Jedan sibirski grad, Verhojansk, 20. juna je dostigao maksimum od 38°C, što je 18°C više od maksimalne dnevne temperature za ovaj mesec. Od 6. jula zabeleženo je oko 246 požara koji su zahvatili oblast od preko 1.400 kvadratnih kilometara, saopštila je ruska agencija za šumarstvo.

„Ono što se događa na Arktiku ne ostaje na Arktiku“, kaže profesor Martin Sigert sa Imperial koledža u Londonu. “On je jedan od ključnih pokretača globalnih vremenskih sistema, dakle, ako promenite vreme na Arktiku, verovatno ćete videti posledice širom sveta.”

Problem je što klimatolozi ne mogu da tvrde kakve će te posledice zaista biti. Klimatski modeli sugerišu ekstremnije vremenske prilike, od toplotnih talasa do jakih oluja.

„Ono što pouzdano znamo je da se Arktik zagreva najmanje dvostruko brže nego ostatak sveta“, kaže profesor Sigert. „To znači da je promena neizbežna.“

(BBC-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *