Zvezdane staze? NASA ‘teleportovala’ lekara na Međunarodnu svemirsku stanicu

U prvoj komunikaciji ‘teleprisutnosti’, NASA je ‘holoportovala’ svog hirurga na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), gde je lekar virtualno boravio među astronautima, u realnom vremenu, stotinama kilometara iznad površine Zemlje. Iako podseća na Zvezdane staze, ovo nije naučna fantastika. Kada je hirurg Džozef Šmid projektovan na MSS u oktobru prošle godine, iluziju je omogućila Microsoftova tehnologija ‘holoportacije’, tj. komunikacija sa 3D projekcijama udaljenih sagovornika, u realnom vremenu.

„Ovo je potpuno nov način ljudske komunikacije na velikim udaljenostima,“ kaže Šmid. „Reč je o potpuno novom načinu prostornog istraživanja, gde ljudski entitet može da otputuje van planete.” Za razliku od klasičnih holografskih projekcija koje lebde u vazduhu i vidljive su golim okom, holoportacija zahteva upotrebu slušalica za proširenu realnost, kao što je Microsoftov HoloLens, kako bi korisnik mogao da komunicira sa udaljenom osobom koju snimaju kamere na realnoj lokaciji.

U ovom slučaju, astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Tomas Peske, koji je boravio na MSS-u i nosio takve slušalice, imao je dvosmerni razgovor sa Šmidom i članovima njegovog medicinskog tima. Iako Microsoftova tehnologija holoportacije postoji već nekoliko godina (u različitim fazama razvoja), nikada ranije nije korišćena za nešto tako ambiciozno kao što je povezivanje medicinskih stručnjaka sa Zemlje sa astronautima u svemirskoj misiji, dok kruže oko planete, na visini od četiri stotine kilometara.

Upravo je ova vrsta tehnologije ključna za buduće misije istraživanja svemira. Na ovaj način, naučnici bi mogli virtuelno da komuniciraju sa 3D projekcijama udaljenih sagovornika u realnom vremenu, bilo na svemirskim stanicama ili drugim svemirskim letelicama, što bi omogućilo mnogo sadržajniju komunikaciju od standardnih 2D video poziva. „Naše fizičko telo nije prisutno, ali je naš ljudski entitet apsolutno prisutan,“ kaže Šmid. „Zamislite da možete imati najboljeg instruktora ili dizajnera složene tehnologije pored sebe kada god vam je potrebno.“

Sledeći korak u razvoju ove tehnologije je uspostavljanje potpuno dvosmerne holoportacije. Tokom ovog eksperimenta, Peske je bio jedini učesnik koji je nosio AR slušalice što mu je omogućilo da percipira ostale učesnike kao digitalne 3D holograme, dok Šmid i drugi učesnici sami nisu nosili takve uređaje. Međutim, kada svi učesnici budu slično opremljeni, mogućnosti za uskakanje u nečiju stvarnost postaće još korisnije za astronaute, bilo da se konsultuju sa lekarima na Zemlji, ili razmenjuju važne informacije sa komandim centrom NASA-e.

„Glavna primena je u omogućavanju dužih i daljih svemirskih putovanja,“ objasnio je Kristijan Mender, direktor kompanije za svemirsku infrastrukturu Axiom Space, za The Verge. „Ovakva tehnologija je nezamenljiva ako da želite da uspostavite direktnu vezu između vaše posade, bez obzira koliko daleko putuje, i stručnog osoblja na planeti.“

(ScienceAlert-ZTP, foto: NASA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *