Zvanični izveštaj: Američke diplomate i špijuni gađani radio talasima?

Misteriozne moždane ozlede koje su zadesile američke diplomate i službenike CIA-e na Kubi, u Kini i Rusiji, verovatno su uzrokovane usmerenom, impulsnom radiofrekvencijskom energijom, navodi se u istraživanju Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine.

Poverljiva vladina studija, dostavljena Kongresu nakon četiri meseca prikrivanja, predstavlja do sada najopsežniji izveštaj o mogućim uzrocima zdravstvenih problema američkih diplomata i obaveštajaca. Američka vlada nije zvanično potvrdila uzrok ovih napada, niti eventualni izvor radiofrekvencijske energije.

Američki zvaničnici već dugo sumnjaju da ruska vlada stoji iza napada, što je uznemirilo odnose Vašingtona sa Havanom i Pekingom, ali bez neposrednih dokaza kojim bi optužili Kremlj. Ruska i kubanska vlada porekle su bilo kakva saznanja ili umešanost u navodne napade.

Izveštaj od 66 stranice ne pokušava da otkrije napadača, tačan uzrok zdravstvenih problema ili mehanizam primene radio frekvencija na američkim diplomatama. Ipak, autori izveštaja primećuju da njihovi nalazi predstavljaju problem za američku vladu i njenu (ne)sposobnost da zaštiti vladino osoblje od budućih napada.

„Samo razmatranje takvog scenarija izaziva veliku zabrinutost zbog postojanja zlonamernih aktera i novih tehnika za ugrožavanje zdravlja,“ napisao je u predgovoru Dejvid Relman, profesor sa Univerziteta Stenford i mikrobiolog koji je predvodio naučni tim. Delove izveštaja prvi je objavio NBC News.

Počev od 2016. godine, zvaničnici Stejt departmenta i CIA-e na Kubi i u Kini počeli su da prijavljuju misteriozne simptome, uključujući oštre glavobolje, vrtoglavicu i gubitak pamćenja. Iako su visoki zvaničnici Trampove administracije obećali da će pronaći uzrok i počinioce, fenomen je raspametio istražitelje i naučne savetnike američke vlade. Skup simptoma, nazvan „Havana sindrom“, pogodio je najmanje nekoliko desetina američkih službenika.

Nakon što su zdravstveni problemi prvi put prijavljeni, ugroženi službenici Stejt departmenta i CIA-e bili su besni zbog američke reakcije, tvrdeći da od vlade nisu dobili adekvatnu medicinsku pomoć niti informacije o istragama. Relman je ranije izjavio da je frustriran vladinim odbijanjem da objavi izveštaj.

Zvanična istraga, koju je naručio Stejt department, okupila je vodeće neurologe, elektroinženjere, toksikologe i epidemiologe radi utvrđivanja uzroka tegoba koje su iskusili američki službenici. Mogući uzroci uključuju usmerenu radiofrekvencijsku energiju, insekticide, zarazne bolesti i psihološke faktore. Zaključak istrage je da simptomi odgovaraju upotrebi usmerene, impulsne energije radio frekvencija.

Portparol Stejt departmenta je rekao da je vlada „zadovoljna“ što je izveštaj objavljen i da „i dalje utvrđuje šta se dogodilo sa našim osobljem i njihovim porodicama. Istraga je u toku, a svaki mogući uzrok ostaje u sferi nagađanja,“ rekao je portparol. On nije direktno odgovorio na pitanja zašto je vlada do ovog trenutka držala studiju u tajnosti, kao ni da li su zvanične istrage o zdravstvenim tegobama postigle napredak poslednjih meseci.

U oktobru su New York Times i magazin GQ izvestili da su zdravstveni incidenti deo koordinisanog napada jedne protivničke države. Iako CIA nije komentarisala da li iza napada stoji Kremlj, njena istraga je na osnovu mobilnih podataka utvrdila da su pojedinci povezani sa ruskim službama bezbednosti bili u blizini američkih službenika koji su kasnije prijavili tegobe, preneo je GQ.

Maria Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, već je demantovala da je Rusija na bilo koji način umešana u incidente, i svaku takvu insinuaciju opisala je kao „apsolutno apsurdnu i bizarnu“.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: New York Times)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *