Zašto je Izrael drastično smanjio obaveštajnu saradnju sa SAD-om?

Izraelska vlada značajno je smanjila obaveštajnu saradnju sa Sjedinjenim Državama u januaru ove godine, nakon smene vlasti u Beloj kući, navodi Njujork Tajms. U članku objavljenom u četvrtak, list se poziva na nekoliko neimenovanih izraelskih i američkih izvora koji tvrde da je vlada tada aktuelnog izraelskog premijera Netanjahua ograničila svoje obaveštajne kontakte sa Vašingtonom čim je Džo Bajden preuzeo mesto predsednika SAD-a.

Prema izveštaju, Izraelci su redukovali razmenu obaveštajnih podataka sa Vašingtonom kako bi Bajdenovoj administraciji uskratili uvid u najnovije detalje iranskog nuklearnog programa. Nakon urušavanja većeg dela svoje obaveštajne mreže u Iranu 2019, SAD se u velikoj meri oslanjaju na izraelske obaveštajne službe za praćenje tamošnjih dešavanja, navodi list. Izrael se nada da će uskraćivanjem informacija Amerikancima sprečiti Belu kuću da drastično izmeni politiku bivšeg predsednika Trampa prema Iranu.

Kao ilustraciju ove tvrdnje, list je naveo diverzantski napad na iransku nuklearnu elektranu Natanc iz aprila ove godine, koji se nezvanično pripisuje Izraelu. Prema izveštaju, Izraelci su obavestili Belu kuću dva sata pre akcije, što je navodno bio namerni pokušaj da se Vašington spreči da sagleda operaciju i eventualno pritisne Izrael da je otkaže.

Američki izvori rekli su Tajmsu da potez Netanjahuove vlade ima predistoriju u lošim odnosima sa administracijom Baraka Obame, koji je inicirao sada već napušteni nuklearni sporazum sa Iranom. Američki zvaničnici takođe su izjavili da promena bezbednosne politike izraelske vlade predstavlja kršenje „dugogodišnjeg, nepisanog sporazuma da se SAD makar obaveste o tajnim operacijama“ i dopuste Vašingtonu da ospori određene akcije.

Međutim, izraelski zvaničnici koji govorili za Tajms kažu da Vašington nije obavešten o napadu na Natanc zbog straha od curenja informacija. Zvaničnici SAD-a ranije su odavali informacije o izraelskim tajnim operacijama, kažu Izraelci. Izveštaj takođe sugeriše da su američka i izraelska vlada pokušale da resetuju svoje obaveštajne odnose nakon operacije Natanc, ali da su odnosi i dalje zategnuti.

(IntelNews-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *