Zašto je flaširana voda jedna od najvećih prevara veka

Za veliku većinu Amerikanaca čaša vode iz slavine i iz flaše su praktično identične po pitanju zdravlja i nutritivnog kvaliteta. U nekim slučajevima je voda iz javnog vodovoda zbilja kvalitetnija, s obzirom da se češće testira.

Izuzeci su privatni bunari koji nisu podvrgnuti rigoroznim ispitivanjima kao voda iz javnih izvora, mada ni neki javni izvori nisu pravilno testirani, kao što je slučaj u gradu Flintu, država Mičigen. Ukoliko ne koristite vodu iz privatnog bunara, postoji puno razloga da prestanete da bacate pare na flaširanu vodu.

Prvi zabeležni slučaj prodaje flaširane vode desio se u Bostonu 1760-ih, kada je kompanija pod nazivom Jackson’s Spa flaširala i prodavala mineralnu vodu za „terapijsku“ upotrebu. Smatra se da su i kompanije u Saratoga Springsu i Olbaniju takođe pakovale i prodavale vodu.

Širom sveta ljudi popiju oko 10% više flaširane vode svake godine, dok Amerikanci konzumiraju više spakovane H2O nego stanovnici bilo koje druge zemlje, izuzev Kine. Srazmerno veličini populacije, SAD su na 6. mestu. Sa 50 milijardi litara ili 156 litara po osobi, Amerikanci danas piju više flaširane vode od mleka ili piva.

Prošle godine su Amerikanci prvi put popili više flaširane vode nego gaziranih pića. „Flaširana voda značajno je promenila tržište pića“, rekao je u nedavnoj izjavi Majkl C. Belas, predsednik i izvršni direktor kompanije Beverage Marketing.

Nije jeftino. Po prosečnoj ceni od 1,22 dolara po galonu, na flaširanu vodu Amerikanci potroše 300 puta više nego što bi platili vodu iz česme. Proizvođači gaziranih pića svesni su poslovnog potencijala ovakvog trenda, i zato korporacije od Coca-Cole do PepsiCo-a ulažu u flaširanu vodu. Pepsi je nedavno kupio oglas od 30 sekundi na Super Bowl-u, kako bi predstavio svoj novi brend flaširane vode „LIFEWTR“.

Međutim, istraživanje pokazuju da flaširana voda nije bolja za vaše zdravlje od česmovače. U stvari, nedavni izveštaj je otkrio da skoro polovina ukupne flaširane vode potiče iz vodovoda, ali je verovatno dalje filtrirana ili testirana. Pepsi (Aquafina) i Nestle (Pure Life) morali su 2007. da promene etikete kako bi tu činjenicu tačnije odražavali.

(foto: Shutterstock)

Ipak, kvalitet česmovače može znatno da varira u zavisnosti od toga gde živite. Prema državnim propisima, svaki građanin SAD-a mora da dobije godišnji izveštaj o kvalitetu pijaće vode, gde se precizno navodi izvor i sastav vode. Međutim, za oko 15 miliona (uglavnom ruralnih) američkih domaćinstava, koja se snabdevaju iz privatnih bunara, država ne garantuje kvalitet vode. „Kvalitet vode je odgovornost vlasnika kuće“, stoji na sajtu nadležene državne agencije.

Istraživanja sugerišu da voda iz privatnih bunara nije bezbedna za piće. U izveštaju iz 2011., geolozi su utvrdili da 13% takvih bunara sadrži najmanje jedan element (poput arsena ili uranijuma) u koncentraciji koja premašuje zvanične preporuke.

Nedavni skok popularnosti flaširane vode može biti rezultat sve veće zabrinutosti zbog čistoće česmovače. Skorašnja Galupova anketa pokazala je da je 63% Amerikanaca „vrlo zabrinuto“ zbog zagađenja pijaće vode, što je najveći procenat od 2001. godine.

Kada je reč o ukusu, većina nas verovatno ne primećuje razliku. Nedavno testiranje „na slepo” koje su sproveli studenti Univerziteta u Bostonu, otkrilo je da je samo trećina ispitanika prepoznala uzorak vode iz česme.

Proizvodnja flaširane vode je opsežan proces koji zahteva velike resurse. Kao i druge vrste plastike, materijal za flaše se dobija od nusproizvoda sirove nafte. Ali, za razliku od plastičnih predmeta koji se dugo koriste, plastične flaše se obično upotrebe jednom i bacaju u smeće. Studija objavljena u časopisu Environmental Research Letters otkrila je da plastika korišćena za flaširanje vode u SAD tokom 2007. nusproizvod otprilike 32-54 miliona barela nafte.

Takođe, više vode se potroši za pravljenje flaše vode, nego što je njen stvarni sadržaj. Nedavna studija Međunarodne asocijacije flaširane vode otkrila je da američke kompanije koriste 1,39 litara vode za proizvodnju jednog litra flaširane vode. Što se tiče efikasnosti reciklaže, procenjuje se da na svakih šest flaša vode samo jedna dospe u kantu za smeće, navodi National Geographic.

Zato dobro razmislite pre nego što sledeći put kupite čitav paket flaširane vode. Možda je bolje da pratite ispravnost i kvalitet česmovače na svim dostupnim državnim i opštinskim portalima.

(Independent-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *