Visa, Mastercard, Mir… Rusija razvija alternative zapadnim finansijskim uslugama

Ponos ruskih nacionalista ozbiljno je trpeo dok se Sovjetski Savez raspadao. Rusija bez komunizma sve više je ličila na svoje zapadne neprijatelje, ali je postala i obveznik zapadne finansijske arhitekture. Visa i Mastercard uspostavili su komforan duopol na bankovne kartice. SWIFT, belgijska mreža za međubankarske komunikacije, uključena je u ruske i prekogranične transakcije.

Tek nakon aneksije Krima 2014, ovi aranžmani su postali nešto više od hronične neprijatnosti. Amerika i Evropa uvele su sankcije sa ciljem da nanesu štetu ruskim bankama i prijateljima predsednika Putina. Visa i Mastercard nakratko su blokirale kartice izdate u Kremlju ili u bankama sa crne liste. Američki senatori i Evropski parlament tražili su da se Rusiji ukine pristup SWIFT-u (mada je i dalje povezana). Potonja ekonomska kriza „pokrenula je inovacije i kreativnost“, kaže britanski analitičar Tom Kiting. Centralna banka Rusije sada redovno izbacuje izveštaje o svojoj strategiji „platnog suvereniteta“.

Ključna stavka ove strategije je domaća zamena za Visa i Mastercard. Centralna banka je uspostavila platni sistem (NSPK) sa sopstvenom karticom nazvanom Mir. Usvojen je i zakon koji primorava Visa i Mastercard da svoja plaćanja obrađuju preko klirinške kuće u vlasništvu ruskog platnog sistema. U 2019, NSPK je zaradio 11,9 milijardi rubalja (160 miliona dolara), odnosno tri četvrtine svojih prihoda, od naplate kliringa stranim kartičnim kompanijama. Ovi prihodi su omogućili obaranje provizije Mira na 0,8%, što je znatno ispod tipične naknade za transakcije kreditnim karticama u Rusiji (1,2-2%).

Penzioneri i državni službenici dužni su da svoje prihode primaju preko Mir kartice; preduzeća moraju da prihvate plaćanje ovom karticom. Sedam godina nakon pokretanja, Mir čini trećinu svih izdatih kartica u Rusiji (i 24% svih transakcija). Prošlog meseca u opticaju je bilo oko 100 miliona kartica. Mir je 20. jula obznanio saradnju sa Apple Pay, što je velika stvar jer se mobilnim telefonima obavi 60% beskontaktnih plaćanja u Rusiji.

Ali Mir se tu ne zaustavlja. Firma zasipa Ruse obećanjima o posebnim pogodnostima ako zamene kartice. Vožnja metroom u Sankt Peterburgu otprilike je upola niža kada putnici otkucaju karticu Mir. Šema „povraćaja novca“ nudi popust od 20% na svaki odmor u Rusiji rezervisan domaćom karticom. Od 17. avgusta, Wildberries, ruski pandan Amazonu, naplaćuje korisnicima stranih kartica dodatnu taksu od 2%.

Izvan Rusije, pak, Mir ne ispunjava svoje grandiozne ambicije. Većina banaka u inostranstvu ga ne prihvata (izuzetak je Turska, najpopularnija turistička destinacija među Rusima). Pokušaji integrisanja kartice sa Mastercard-ovim brendom Maestro nisu rešili problem. Slične prepreke sputavaju još jednu kreaciju centralne banke, SPFS (ruski SWIFT), koji kontroliše samo petinu domaćih transakcija. Na mrežu je povezano samo 12 stranih banaka, uključujući one sa sedištem u Belorusiji i Kazahstanu (u poređenju sa 11.000 u SWIFT sistemu), čineći ga gotovo beskorisnim za inostrana plaćanja. Banke moraju same da snose troškove usvajanja SPFS-a, ali to nerado čine dok je belgijska mreža dostupna.

Ipak, oba servisa imaju svoju unutrašnju svrhu jer sprečavaju haos koji bi nastao ako Rusija izgubi pristup zapadnom sistemu. Takođe, Mir štiti banke i privrednike koji su oštećeni sankcijama. Uzmite npr. Banku Rusije, „ogromnu sponu u ruskoj patronažnoj mreži“, kaže Brajan O’Tul, bivši koordinator sankcija pri američkoj vladi. Banka je 2014. odsečena od zapadnog finansijskog sistema, uključujući Visa i Mastercard. To je težak udarac. Ali Mir pomaže banci da nastavi sa radom.

Analitičari tvrde da se Amerika suočava sa povratnom spregom sankcija kao oruđa spoljne politike; njihova prekomerna upotreba će podstaći razvoj paralelnih finansijskih sistema, potkopavajući ne samo sankcije, već i samu moć Zapada. Inovacije u platnom prometu Rusije potvrđuju prvi deo ove hipoteze, međutim, globalna moć zapadne finansijske arhitekture ostaje dominantna.

(TheEconomist-ZTP, foto: Maksim Blinov/RIA Novosti)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *