Švajcarska bezbednost: Mogući teroristički napadi na lokalne fabrike vakcina?

Švajcarska Savezna obaveštajna služba priprema se za moguće terorističke napade na centre za vakcinaciju, skladišta i fabrike vakcina u zemlji, izjavila je u nedelju portparolka službe za nedeljnik Neue Zürcher Zeitung.

„Napadi ovog kalibra ugrozili bi veliki broj građana i izazvali medijsku histeriju,“ objasnila je portparolka Izabel Greber, koja ne isključuje umešanost džihadističkih grupa, iako u ovom trenutku nema opipljivih dokaza o njihovim pripremama. Transport vakcina nadzire švajcarska vojska, a doze se čuvaju u tajnim objektima.

Švajcarska armija kaže da su njene trupe spremne za svaku potencijalnu pretnju i tvrdi da je distribucija vakcina bezbedna. Doze Pfizera se čuvaju u hladnjačama koje se nalaze u skladištima na neidentifikovanom mestu u Švajcarskoj, izvestio je Rojters. „Naše osoblje neprekidno analizira rizike i pretnje, čime se garantuje bezbedna distribucija vakcina,” istakao je portparol vojske Stefan Hofer.

Sa svoje strane, portparol Lonza Group AG, proizvođača Moderna vakcine, kaže da kompanija neće komentarisati „tako osetljiva pitanja“. Švajcarska trenutno beleži značajan porast broja kovid infekcija i hospitalizacija, zbog čega se preispituje niska stope vakcinacije, naročito u poređenju sa susednim zemljama.

Alpska zemlja je izdala 9,51 milion doza vakcina, čime je pokriveno 55,6 odsto stanovništva, navodi se u statističkom izveštaju portala Bloomberg. Ovo je jedna od najnižih stopa vakcinacije među velikim državama Evrope. Najmanje jednu dozu primilo je 56,4 odsto populacije, prema sajtu OurWorldInData, što je 7 poena ispod proseka Evropske unije i najniže među najbližim susedima.

Prema navodima NZZ-a, ministar zdravlja Alen Berse je rekao da je potrebno pojačati program mobilnih vakcinacija. „Kantoni moraju da angažuju još mobilnih timova za vakcinaciju,” naglasio je zvaničnik. Federalni savetnik za zdrvastvo najavio je mogućnost ponovnih putnih restrikcija poput obaveznih karantina za građane koji se vraćaju u zemlju.

(WorldTodayNews-ZTP, foto: Lonza)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *