Viralni Afgani: Internet kampanja i uspon talibana na Tviteru

Talibani su hitro zauzeli Avganistan, ali ova pobeda nije izvojevana preko noći. Godinama već, Talibani su prisutni na društvenim mrežama, gde su vodili drugačiju vrstu borbe. Od kada su uklonjeni sa vlasti, oni su uložili velika sredstva u jačanje uticaja na internetu.

Propagandne kampanje talibana na Tviteru, sprovođene naočigled čitavog sveta, definitivno su se isplatile. Slike i video snimci napredovanja talibanskih snaga i preuzimanja avganistanskih gradova, zajedno sa vojnom tehnikom koju su Amerikanci ostavili, proširili su se internetom poput požara. Islamisti širom sveta bili su oduševljeni.

U godinama koje su proveli van Avganistana, talibani tvrde da su se promenili. To je donekle tačno, ali ne onako kako mislite. Iako talibani nisu ništa manje nemilosrdni u obračunu sa svojim kritičarima i protivnicima, sada im je više stalo do imižda u zapadnom svetu. Kada su prvi put došli na vlast 1996, talibani su zabranili internet. Sada su prepoznali njegovu vrednost i nastoje da iskoriste društvene mreže za stvaranje pozitivne slike o sebi u međunardonoj javnosti.

Zabjula Mudžahid, portparol talibana, ima skoro 400.000 pratilaca na Tviteru. Još jedan predstavnik, Suhail Šahin, ima skoro pola miliona pratilaca sa kojima je ove nedelje podelio rezultate reorganizacije talibanske vlade. Šahin je želeo da prikaže kako su talibani ozbiljna organizacija posvećena dobroj državnoj upravi; jedan od prvih videa koje je postavio nakon povlačenja Amerikanaca bio je snimak obnove puteva. Snimak je bio dosadan, ali poruka je bila jasna: „Vreme je da zasučemo rukave i izgradimo Avganistan“, napisao je zvaničnik.

Putem takvih objava, talibani pokušavaju da pribave legitimitet; njihove zvanične izjave, posebno one na engleskom, umerene su, čak i komične. Jedan nedavni post prikazao je talibanske borce kako uživaju u sladoledu po nesnosnoj avganistanskoj vrućini. Ali nemojte se prevariti: iz ugla talibanskih protivnika, ovo je i dalje organizacija kojoj se ne treba smejati. Drugde na internetu može se videti šta se dešava sa onima koji se ogreše o talibanski režim. Daleko od Tvitera i šifrovanih platformi, dele se i ekstremistički sadržaji i dezinformacije. Koristeći društvene medije talibani igraju jednu prevejanu igru, pokušavajući da radikalizuju, regrutuju, pa čak i inspirišu terorističke akcije.

Za to vreme, kakva je reakcija menadžera društvenih medija? Fejsbuk je zabranio talibanske profile, rekavši da ima „tim stručnjaka za Avganistan“ koji motri na sadržaje objavljene na njegovoj platformi. Takođe je obećao da će preduzeti mere protiv talibana na WhatsApp-u, nakon izveštaja da aplikaciju koristi novi vladajući režim u Kabulu. Međutim Tviter, kome nije strano kažnjavanje političara, odlučio se za blaži pristup. Tviter kaže da mu je „zaštita ljudi prvi prioritet“, ali za sada nema totalne zabrane talibana.

Nekoliko talibanskih profila je otvoreno na Tviteru prošle godine, nakon što je Siradžudin Hakani, zamenik vođe talibana, napisao članak u Njujork Tajmsu. Pretpostavlja se da je cilj otvaranja ovih profila bio da promovišu njegov članak. Ako je tako, izgleda da su talibani naučili ključne lekcije kada je u pitanju korišćenje društvenih mreža. Haštag #kabulregimecrimes bio je aktuelan na avganistanskom Tviteru poslednjih nedelja, nakon što je stara garda pala, a talibani preuzeli vlast. Talibani su, bez sumnje, bili oduševljeni što su njihove poruke imale tako veliki domet na internetu.

Dakle, ako su talibani taktički nadigrali SAD, čini se da im to uspeva i kod tehnoloških giganata Kalifornije, kojima nedostaje oštriji stav prema novom režimu u Kabulu. Uspom talibanskog Tvitera sigurno zahteva preispitivanje načina na koji zapadne tehno kompanije deluju. Konačno, veza između nasilja na mreži i van mreže, gde vrbovani pojedinci izvode napade, odavno je uspostavljena. Za sada deluje da su talibani trijumfovali, ne samo u Kabulu, već i na polju bitke na društvenim mrežama. Kada je Tviter trajno zabranio Donalda Trampa, kompanija se pravdala „rizikom od daljeg podsticanja na nasilja”. Da li ista logika važi i za talibane?

(TheSpectator-ZTP, foto: Wakil Koshar/AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *