Venecuela: Američki špijun uhvaćen blizu naftnih rafinerija

Predsednik Nikolas Maduro rekao je u petak da su venecuelanske vlasti uhvatile američkog špijuna koji je ciljao dve rafinerije na severnoj karipskoj obali.

Špijun je, tvrdi Maduro, bivši marinac koji je radio kao operativac CIA-e u Iraku. Nije otkrio njegov identitet, niti druge dokaze u prilog svojim tvrdnjama, rekavši da će uslediti više detalja poput fotografija i video zapisa.

Osumnjičeni je uhvaćen u četvrtak, u posedu specijalnog oružja i velike sume dolara, rekao je Maduro, dodajući da je agent ispitivan o svojim aktivnostima oko rafinerija Amuaj i Kardon u državi Falkon.

Maduro, protivnik Sjedinjenih Država, takođe je izjavio da su venecuelanske vlasti u sredu sprečile akciju dizanja u vazduh treće rafinerije El Palito u državi Karabobo. Upozorio je sve radnike naftne industrije da budu na oprezu zbog mogućih novih napada.

„Američko carstvo želi da se osveti Venecueli“, rekao je. „Želi da spreči Venecuelu da proizvodi sve naftne derivate, benzin…“

Nafta je nekada Venecuelu učinila bogatom državom, ali dotrajala naftna polja i rafinerije danas jedva da proizvode, dok se država oslanja na uvoz iz Irana, drugog američkog neprijatelja.

Poslednjih dana nastupila je nova oskudica benzina, zbog čega su nervozni vozači ostali satima i danima zaglavljeni u redovima, čak i u glavnom gradu Karakasu. Analitičari kažu da sledeća tri iranska broda koji prevoze gorivo neće stići još nedeljama. Iako je urušena naftna industrija ostavila vozače na cedilu, oštre američke sankcije takođe su blokirale uvoz benzina.

Ako se Madurova tvrdnja o hvatanju američkog operativca pokaže tačnom, osumnjičeni će se pridružiti dvojici pripadnika Zelenih beretki koji su već u zatvoru zbog navodnog učešća u pokušaju svrgavanja Madura. Bivši vojnici američkih specijalnih jedinica uhapšeni su početkom maja, zajedno sa 80 pobunjenih venecuelanskih boraca; oni su izveli pomorski napad pod nazivom “Operacija Gideon”, čiji je cilj bio hapšenje Madura.

Bivše zelene beretke, Luk Denman i Airan Beri, osuđeni su na 20 godina zatvora. Vlasti kažu da su dvojica muškaraca priznali da su bili deo zavere.

Iako je Trampova administracija negirala da ima bilo kakve veze sa propalim majskim upadom, Vašington i dalje podržava opozicionog političara Huana Gvaida koji pokušava da svrgne Madura.

(AP-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *