Iranske službe: Najavljeni britanski ataše je ubačeni agent?

Vlada Velike Britanije je, kako se izveštava, odlučila da ženu iransko-britanskog porekla, umešanu u bezbednosne aktivnosti, postavi za komercijalnog atašea Britanije u Teheranu.

Reč je o Margot Artur koja ima iransku baku i radi za iranski departman pri Britanskom savetu od 2016. U sferi kulture poznati su njeni antiiranski istupi, kao i odlučno zagovoranje pojačanih zapadnih sankcija protiv Irana.

Zaleđe Arturove uključuje saradnju sa osobama osuđenim za dela protiv državne bezbednosti, poput Aras Amiri. Stoga se smatra jednim od glavnih elemenata plana za infiltraciju Irana. Nakon najave postavljenja Arturove, prvo pitanje koje se postavlja je kakvu će ulogu osoba sa takvom kulturnom i bezbednosnom pozadinom imati na poziciji komercijalnog atašea.

Trgovac uključen u poslove između Irana i Velike Britanije kaže da je London poslednjih godina praktično obustavio sve ekonomske interakcije sa Teheranom; Britanci u potpunosti slede američki diktat jednostranih i ilegalnih sankcija protiv Irana, ne pružajući podršku ni bilateralnoj trgovini. Trgovac je, insistirajući na anonimnosti, rekao da je trgovinski ured u britanskoj ambasadi gotovo zatvoren i da su kontakti poslovnih ljudi sa kancelarijom ostali bez odgovora.

Ekonomska politika Britanije prema Iranu apsolutno je jasna, s obzirom da su brojne britanske kompanije, poput British Airways-a, napustile Iran i pre povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma, a uprkos ekonomskim koristima saradnje sa Iranom.

Da li će misteriozni ataše zaista rešavati ekonomske probleme između Teherana i Londona nakon poslova u Egiptu, Bahreinu i Iraku?

Iznenađujuće je da je nekada radila kao profesor engleskog jezika u Britanskom savetu u Kairu, ali će preuzeti funkciju komercijalnog atašea u Teheranu. Tokom boravka u Egiptu, Artur je usavršavala arapski i persijski jezik kako bi se pripremila za nove misije u zemljama regiona.

Vlada Velike Britanije poslednjih godina pokušava da preko Britanskog saveta preduzme određene antikulturne i bezbednosne aktivnosti u Iranu. Takve planove su nadzirale i osujećivale iranske obaveštajne službe, sprečavajući elemente britanske infiltracije.

(Tasnim-ZTP)

Tagovi:, ,

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *