Venecuela: Advokati pučiste tvrde da je CIA znala za njegove aktivnosti

Advokati bivšeg venecuelanskog vojnog oficira, koji je uz pomoć bivših američkih vojnika prošle godine pokušao da svrgne predsednika Nikolasa Madura, tvrde da su visoki zvaničnici CIA-e znali za njegove aktivnosti. General-majoru Kliveru Alkali Kordonesu, penzionisanom pripadniku bolivarske vojske Venecuele, sudi se u sudu na Menhetnu. Alkala je optužen da je učestovao u krijumčarenju droge i blisko sarađivao sa kolumbijskim terorističkim organizacijama na isporuci preko 250 metričkih tona kokaina u SAD.

Pre hapšenja zbog trgovine drogom, Alkala je živeo u Kolumbiji bar od 2019, odakle je navodno rukovodio operacijom GEDEON. Reč je o neuspelom pokušaju državnog udara protiv Madura, koji je 3. i 4. maja izvela grupa od 60 naoružanih ljudi. Navodno je puč pokrenut iz Kolumbije uz podršku Silvercorp USA, privatne kompanije za obezbeđenje koju vodi Džordan Gudro, rođeni Kanađanin i bivši narednik američkih Zelenih beretki. Najmanje šest pučista, koji su učestvovali u prvoj fazi operacije, navodno je ubila vojska Venecuele. Više desetina je uhapšeno pre nego što su dospeli do sigurnih kuća koje su pripremile njihove pristalice unutar Venecuele. Najmanje dvojica uhapšenih, Airan Beri i Luk Denman, američki su državljani i bivši vojnici.

AP je preneo izjavu Alkalinih advokata u kojoj se tvrdi da su njegove „aktivnosti protiv Madurovog režima bile dobro poznate vladi Sjedinjenih Država“. Prema njihovim rečima, ove aktivnosti su bile „prijavljene najvišim organima Centralne obaveštajne agencije, Saveta za nacionalnu bezbednost i Ministarstva finansija“. U izjavi advokata se ne navode detalji o zvaničnicima američke vlade koji su navodno znali za Alkaline aktivnosti. U propratnom dokumentu, međutim, advokati zahtevaju „dokumente i informacije“ koji sadrže relevantne komunikacije između brojnih američkih zvaničnika, uključujući bivšeg državnog tužioca Vilijama Bara, bivšeg državnog sekretara Majka Pompea, visokih zvaničnika Bele kuće, kao i postaje CIA-e u Kolumbiji.

Prema AP-u, Alkalini advokati se nadaju da će dokazivanjem američke veze sa paravojnim aktivnostima njihovog klijenta ojačati njegov argument da nije delovao ilegalno. U širem smislu, postavlja se pitanje šta je administracija predsednika Donalda Trampa znala o planiranom puču u Venecueli, u čemu je učestvovalo nekoliko američkih državljana. Vlada SAD-a je više puta odbacila navode vlade Venecuele da je državni udar planiran uz američku pomoć ili znanje. AP je saopštio da je kontaktirao CIA-u za zvaničan komentar, ali da nije dobio odgovor.

(IntelNews-ZTP, foto: AquiVenezuela)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *