Veliki hakerski napad Kine na izraelske državne i privatne organizacije

Organizovani sajber napad, koji je najverovatnije potekao iz Kine, pogodio je desetine izraelskih vladinih i privatnih organizacija, prema saopštenju međunarodne kompanije za sajber bezbednost FireEye. Ovo je prvi dokumentovani slučaj masivnog kineskog napada na Izrael. Napad je deo šire kampanje koja je ciljala mnoge druge zemlje, uključujući Iran, Saudijsku Arabiju, Ukrajinu, Uzbekistan i Tajland. FireEye je pratio ovu opreraciju dve godine.

Prema izveštaju kompanije, ciljevi su bili državni organi i privatne organizacije iz oblasti transporta, visoke tehnologije, telekomunikacija, odbrane, visokog obrazovanja i informacionih tehnologija. Analizirajući primenjene hakerske metode i upoređujući ih sa ranijim sličnim napadima, FireEye je zaključio da iza operacije stoje kineske obaveštajne službe i njihovo Ministarstvo državne bezbednosti. Primarne mete bile su IT kompanije jer preko njih hakeri mogu dopreti do mnogih drugih kompanija. Napadi su imali za cilj krađu znanja, komercijalnih tajni i poslovnih obaveštajnih podataka.

Sanaz Jašar, koja je vodila istragu FireEye-a, kaže da je jedna od važnih dimenzija napada kineska inicijativa Pojas i put. Ova inicijativa je „povezana sa ogromnim infrastrukturnim projektima u Izraelu, poput luka ili železnica,“ objasnila je Jašar. „Drugi kineski interesi u Izraelu vezani su za njegov tehnološki sektor. Mnogo je izraelskih kompanija koje su uključene u velike kineske projekte, kako je i predviđeno njihovim petogodišnjim planovima.

„Njihov cilj nije samo krađa intelektualne svojine, moguće je da traže i poslovne informacije,” dodala je Jašar. „Po mišljenju Kineza, legitimno je napasti kompaniju dok pregovarate sa njom, što je presudno za formiranje vrednosti ugovora. Kinezi ne sklapaju ugovore bez pripremljenog terena. Oni će istražiti druge ponuđače, e-poštu upravnog odbora, prepisku među menadžerima, unutrašnje intrige i ključne osobe.“

Jašar ističe da su Kinezi verovatno zainteresovani za informacije iz oblasti sajber bezbednosti, obnovljive energije, poljoprivredne tehnologije i 5G komunikacija. „Zanimaju ih svi koji posluju sa Kinom,“ dodaje sagovornica. Hakeri su uglavnom krali imejl prepisku i dokumente, dodaje Jašar. „Predmetni napadač je posebno bio zainteresovan za e-poštu, sakupljajući velike količine imejlova. Vidimo da su odmah po upadu mapirali mrežu i tražili servere sa dokumenatima i e-poštom.“ Takođe su zaplenili korisnička imena i lozinke, verovatno da bi kasnije mogli ponovo da uđu u iste računare.

FireEye je javno preduzeće sa tržišnom vrednošću od 4 milijarde dolara. Smatra se važnim igračem u svetu obaveštajnih i međunarodnih istraga. Kancelarija premijera takođe je bila uključena u istragu, kroz saradnju FireEye-a i vladinih stručnjaka za sajber bezbednost. Izrael je godinama meta svih vrsta sajber operacija. Većina ide na račun njegovog sajber rata sa Iranom, koji je već ciljao desetine izraelskih organizacija. Palestinci su takođe napali Izrael u sajber prostoru, kao i razne islamističke grupe.

Ali nikada ranije nije zabeležena ovako opsežna kineska operacija protiv Izraela. Stoga će Izrael verovatno biti primoran da odgovori. Nekoliko zemalja je 19. jula oštro osudilo Kinu zbog napada na poštanski server Microsoft Exchange-a. Ovaj napad, koji je takođe pripisan kineskom Ministarstvu državne bezbednosti, naneo je ogromnu štetu širom sveta. Potpisnici izjave bili su Sjedinjene Države, Australija, Novi Zeland i članice Evropske unije.

Uprkos aktuelnom američkom sukobu sa Kinom, Izrael je dozvolio kineskim kompanijama da realizuju nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, uključujući izgradnju nove luke u Haifi i lake železnice na širem području Tel Aviva. Međutim, Izrael je uskratio dozvolu kineskoj firmi Hutchison za kupovinu mobilnog operatera Partner. Priča se i o tajnoj intervenciji protiv kineske firme Fosun pri kupovini osiguravajućeg društva Phoenix.

(Haaretz-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *