Direktor CIA-e u poseti Izraelu, cilj jačanje palestinske vlasti

Palestinske vlasti pozdravljaju odluku Bajdenove administracije da pošalje direktora CIA-e Vilijema Bernsa u Izrael i na Zapadnu obalu, rekao je palestinski zvaničnik u Ramali za The Jerusalem Post. „Poseta pokazuje da je Bajdenova administracija ozbiljna u pogledu obnavljanja odnosa Vašingtona sa Palestincima i jačanja palestinskog rukovodstva pod predsednikom Mahmudom Abasom,“ rekao je zvaničnik.

„Politika Bajdenove administracije prema Palestincima je veoma dobra,“ dodao je zvaničnik, napominjući da se u Ramali očekuje sastanak Bernsa sa Abasom i Majedom Faradžem, šefom palestinske Opšte obaveštajne službe. Mnogi Palestinci doživljavaju Faradža i Huseina al-Šeika, šefa Opšte uprave za civilne poslove, kao de facto vladare Palestine. Njih dvojica imaju veliki uticaj na 85-godišnjeg Abasa.

Zvaničnik je za Post rekao da su Palestinci „veoma zadovoljni“ željom Bajdenove administracije da „ojača“ palestinsku vladu. „Palestinske vlasti se suočavaju sa teškom finansijskom krizom i potrebna nam je hitna pomoć,“ rekao je političar. „Izostanak podrške značio bi dolazak Hamasa na vlast na Zapadnoj obali.“ U nepotvrđenom izveštaju arapskog medija Arabi 21 tvrdi se da su Palestina, Izrael i Bajdenova administracija nedavno postigli „tajni sporazum“ koji SAD-u omogućava veći uticaj na unutrašnje poslove Palestinaca.

Sporazum, koji je postignut nakon posete američkog izaslanika Hadija Amra, omogućava Bajdenovoj administraciji da „nametne strogu kontrolu nad palestinskim medijima i obrazovnim programima, te da reaktivira trojni američko-izraelsko-palestinski komitet“. Ovaj sporazum, prenose izvori, poziva na formiranje američko-izraelskog odbora koji će pretresti sve dosijee o korupciji u palestinskoj vladi, kako bi se obnovio i poboljšao njen imidž među Palestincima.

Bajdenova administracija takođe je zatražila od palestinskog rukovodstva da sprovede efikasnu i transparentnu istragu o ubistvu antikorupcijskog aktiviste Nizara Banata i da reši slučaj u roku od tri meseca. Banata, istaknutog kritičara palestinske vlasti, nasmrt su pretukli službenici palestinske bezbednosti koji su 24. juna izvršili pretres njegove kuće u Hebronu. Vlasti su saopštile da je privedeno 14 policajaca, ali da do sada niko nije optužen. Neke palestinske frakcije u ponedjeljak su izrazile zabrinutost zbog plana Bajdenove administracije.

Palestinski islamski džihad upozorio je na „opasne posledice“ predloženih odnosa između Palestine, Izraelaca i Amerikanaca. Teroristička grupa sa sedištem u Gazi takođe je upozorila palestinsku vlast da ne nastavlja mirovne pregovore sa Izraelom i pozvala Palestince da se „suoče sa svim agendama čiji je cilj podrivanje naših prava i principa, te da obrate pažnju na sve pokušaje ignorisanja revolucije našeg naroda koji se podigao protiv okupacije“.

PLO-ov Demokratski front za oslobođenje Palestine (DFLP) osudio je kontinuiranu bezbednosnu saradnju između palestinskih vlasti, Izraela i SAD-a. „Stvar je vrlo opasna i zahteva od palestinske vlasti da preuzme političke, pravne i moralne odgovornosti prema svom narodu,“ navodi se u saopštenju DFLP-a.

(JPost-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *