Vašington: Zvaničnici NSA i CIA upozorili na mogućnosti i rizike veštačke inteligencije

Prošle nedelje, dvoje visokih obaveštajnih zvaničnika SAD-a izneli su retke uvide u veštačku inteligenciju, dok su razgovarali o nekim mogućnostima i opasnostima ove nove tehnološke paradigme po njihove agencije. U sredu, Lakšmi Raman, direktorka sektora za veštačku inteligenciju pri Centralnoj obaveštajnoj agenciji, osvrnula se na ovu temu tokom intervjua na samitu o veštačkoj inteligenciji i tehnologiji u Vašingtonu, u organizaciji sajta Politico.

U četvrtak je odlazeći direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, general Pol Nakasone, razgovarao o istoj temi na ručku sa vodećim novinarima Nacionalnog pres kluba, takođe u glavnom gradu SAD-a. Nakasone (na slici) je u svojim primedbama izneo da obaveštajna zajednica SAD-a, kao i Ministarstvo odbrane, već duže vreme koriste veštačku inteligenciju. Dakle, sistemi veštačke inteligencije su već sastavni deo upravljanja i analiziranja informacija na dnevnoj bazi. Takvi sistemi pružaju značajnu pomoć osoblju NSA pri donošenju odluka. Istovremeno, agencija koristi veštačku inteligenciju da definiše smernice i principe za metodologiju i procenu inteligencije.

Trenutno, Sjedinjene Države imaju jasnu prednost u veštačkoj inteligenciji nad svojim protivnicima, rekao je Nakasone. Međutim, tu prednost „ne treba uzimati zdravo za gotovo“. Budući da su organizacioni principi veštačke inteligencije sve više integrisani u svakodnevne funkcije obaveštajnih i bezbednosnih poslova, pojavili su se novi rizici upravo zbog njihove primene. Iz tog razloga, NSA je pokrenula svoj novi centar za bezbednost veštačke inteligencije u okviru postojećeg Centra za saradnju u sajber bezbednosti. Misija Centra je da razvije veze sa privatnim sektorom u Americi i njenim partnerskim zemljama kako bi se „nove tehnologije osigurale” i „očvrsnula vojno-industrijska baza SAD-a”.

Nakasone je dodao da je odluka o stvaranju Centra za bezbednost veštačke inteligencije rezultat istraživanja NSA, koja su upozorila zvaničnike na izazove nacionalne bezbednosti koji proizlaze iz neprijateljskih napada na modele veštačke inteligencije koji su trenutno u upotrebi. Ovi napadi, fokusirani na sabotažu ili krađu kritičnih tehnologija veštačke inteligencije, navodno potiču od drugih platformi veštačke inteligencije koje su pod komandom neprijateljskih aktera.

Prošle srede, Raman je opisala neke načine na koje njena agencija trenutno koristi veštačku inteligenciju da poboljša svoje analitičke i operativne sposobnosti. Raman je istakla da CIA razvija AI četbot koji će pomagati njenim analitičarima da usavrše svoje istraživačke i analitičke veštine. Pored toga, sistemi veštačke inteligencije se koriste za analizu prikupljenih podataka čija je količina toliko velika da nadilazi mogućnosti ljudskih analitičara. Raspoređivanjem resursa veštačke inteligencije na relativno sitne i nezahtevne zadatke skeniranja i sortiranja podataka, CIA omogućava svojim analitičarima da više vremena posvete strateškim ciljevima.

Istovremeno, CIA je zabrinuta zbog ubrzanog razvoja veštačke inteligencije u državama kao što su Kina i Rusija, rekla je Raman. Novi kapaciteti veštačke inteligencije, posebno generativne vrste, neizbežno će unaprediti oruđa i sposobnosti protivnika SAD-a, postavljajući nove izazove pred američku nacionalnu bezbednost u narednim godinama, zaključila je zvaničnica.

(IntelNews-ZTP, foto: Wavy.com)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *