Vakcina Novavaxa 90% efikasna protiv kovida-19, čak i protiv sojeva koronavirusa

Ubod vakcinom kompanije Novavax pruža 90% zaštite od kovida-19, uključujući i sojeve koronavirusa, objavio je u ponedjeljak proizvođač cepiva nakon opsežnog testiranja. Vakcina je pokazala „100-postotnu zaštitu od umerene i teške bolesti, te ukupnu efikasnost od 90,4 odsto“, navodi se u saopštenju kompanije, dodajući da je „studija obuhvatila 29.960 učesnika na 119 lokacija u SAD-u i Meksiku u cilju procene efikasnosti, bezbednosti i imunogenosti“.

Kompanija sa sedištem u Merilendu saopštila je da će zatražiti zvanično odobrenje do avgusta 2021. Nakon toga, trebalo bi da proizvodi 100 miliona doza mesečno do kraja oktobra, odnosno 150 miliona doza mesečno do kraja godine.

„Novavax je danas korak bliže rešavanju nasušne potrebe globalnog zdravstva za dodatnim anti-kovid vakcinama,“ rekao je Stenli C. Erk, predsednik i izvršni direktor Novavaxa. „Novavax nastavlja sa hitnim postupcima kako bi ispunio regulatorne zahteve i cepivo napravljeno na detaljno proučenoj i dokazanoj platformi isporučio svetu kome su vakcine preko potrebene.“

Iako su neke bogate zemlje postigle značajan napredak u vakcinaciji stanovništva, i dalje postoji zabrinutost jer su siromašnije zemlje izostavljene iz globalnog plana imunizacije. Stope vakcinacije u najsiromašnijim državama daleko su iza Grupe sedam industrijskih sila i drugih bogatih država; prema broju do sada izdatih doza, neravnoteža između G7 i zemalja sa niskim prihodima je 73 prema 1.

Za razliku od nekih rivalskih cepiva, Novavax vakcina ne mora da se čuva na ultra niskim temperaturama. Kompanija tvrdi da je „vakcina stabilna na temperaturi 2°- 8°C, što znači da su postojeći lanci snabdevanja prikladni za njenu distribuciju“. Makar u teoriji, ovo cepivo je lakše transportovati i primenjivati u zemljama sa slabije razvijenom zdravstvenom infrastrukturom.

(AFP-ZTP, foto: Tina Reed)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *